Енерго-Про поема електроснабдяването в Североизточна България

Енерго-Про поема електроснабдяването в Североизточна България
Енерго-Про поема електроразпределението в 9-те области на Североизточна България. Карта: архив
A A+ A++ A

От петък, 29 юни, Енерго-Про официално е новото електроразпределително и електроснабдително дружество в Североизточна България.

Чешката енергийна компания затвърди ролята си на българския пазар след покупката на компаниите от групата E.OН България.

Окончателното прехвърляне на акциите към новите чешки собственици приключи в петък, като предварително условие за финализиране на сделката бе положително решение от Комисията за защита на конкуренцията във връзка с осъществената концентрация на стопанска дейност, както и набавяне на всички други необходими разрешения съгласно действащото българско законодателство, съобщават от Енерго-Про.

„Основен приоритет на компанията в момента е да увери представителите на властта, че в лицето на Енерго-Про имат надежден партньор, а българските потребители – сигурен и качествен доставчик на електроенергия", каза Иржи Крушина, председател на Борда на директорите на Енерго-Про.

Компаниите, базирани във Варна, управляват над 42 000 километра електроразпределителна мрежа в Североизточния регион на България, снабдяват с електроенергия 1.1 милиона клиенти с потребление от 5,5 милиарда киловатчаса електроенергия за 2011 година.

Енерго-Про е създадена в Чешката Република през 1994 година. Основните дейности на компанията са в областите управление, строителство, експлоатация, поддръжка и рехабилитация на водноелектрически централи и електроразпределителни мрежи, както и търговия с електрическа енергия.

Енерго-Про е на българския енергиен пазар от 2000 г. и до момента притежава 8 водноелектрически централи, обединени в три каскади – Каскада „Санданска Бистрица", Каскада „Копринка" и Каскада „Петрохан", което я прави най-големия частен производител на такъв вид електричество в страната.

В момента, освен в България, Енерго-Про развива бизнес и в три други държави: Чехия, Турция и Грузия, а в дружеството работят повече от 6000 души.

Компанията има опит и в разпределението и снабдяването с електроенергия, тъй като от 2007 година снабдява с ток 864 хил. потребители в Грузия.

#Енерго-Про #електроснабдяване #електроразпределение #Е.ОН България #Е.ОН #ЕОН #електричество #Варна #Чехия #Грузия #Турция #ВЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"