Момче става милионер, за да не ходи в колеж

Момче става милионер, за да не ходи в колеж
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Ерик Финман сключил сделка със своите родители. Условията били повече от налудничави – в случай, че на 18-годишна възраст стане милионер, семейството му няма да го натиска да ходи в колеж. Към днешна дата Финман спокойно може да се похвали като победител в този облог. Каква е тайната? Инвестиция в биткойн, пише Profit.bg.

„Мога гордо да кажа, че успях и няма да ходя в колеж”, казва Финман. Към днешна дата младежът притежава 403 биткойна, които се търгуват на цена малко над 2700 долара, което означава, че Финман има състояние от 1.09 млн. долара. Момчето има и по-малки инвестиции в криптовалути като лайткоин и етер.

Все пак новоизлюпеният милионер може да стане жертва на пословичната волатилност на виртуалните валути, която води до светкавично поскъпване или сериозно пропадане в рамките на няколко минути. Експертите също имат разнопосочно мнение – според едни, биткойн ще поевтинява, след като вече проби цена от 3000 долара, докато според други, цената му може да скочи до 100 хил. долара през следващото десетилетие.

Финман смята, че най-добрите му дни тепърва предстоят. „Лично смятам, че един биткойн ще достигне цена от няколкостотин хиляди до милион долара”, казва той, цитиран от CNBC. 

Биткойн и блокчейн технологията позволяват на хората да прескочат посредниците, обяснява младежът. Така например, отворена блокчейн платформа може да позволи на потребителите да захранват инфраструктурата зад техния мобилен телефон посредством peer-to-peer технологията, без да имат нуждата от централизиран хъб. Въобще блокчейн може да е в основата на новата интернет революция, която няма да е зависима от централизирани сървъри.

Първият път, в който Финман превърнал 1000 долара в 100 000 долара

Финман започнал да инвестира в биткойн, когато бил на 12 години (тогава цената на биткойн е под 10 долара), благодарение на подарък в размер на 1000 долара от неговата баба, както и на съвет от брат му Скот.

Той е израснал в малък град в щата Айдахо, като детството му съвсем не е било леко. Още на 15-годишна възраст той никак не се разбирал с учители в гимназията и започнал да моли родителите му за разрешение да напусне образователната система.  

„Гимназията беше от много ниско ниво. Един от учителите ми казваше да напусна училище и да започна да работя в McDonald’s, тъй като това е всичко, от което ще се нуждая до края на живота си. Е, предполагам, че съм изпълнил частта с напускането на училище”, казва Финман.

Изненадващо, неговите родители, които се запознали, докато следвали в Станфорд, дали съгласието си. Така Финман продал своята първа инвестиция в биткойн през 2013 година, когато цената достигаше 1 200 долара. Със 100 хил. долара в джоба, в началото на 2014 година, младежът основал онлайн образователна компания на име Botangle. Идеята била ученици, имащи неговия лош опит от гимназията, да могат да намерят добри учители посредством видео чат.

С остатъка от парите Финман заминал за Силициевата долина, където успял да се срещне с хора като съоснователя на Reddit, както и да попътува насам-натам. Все пак хората трудно възприемали един 15-годишен тинейджър като технологичен предприемач. Когато отишъл на интервю с неназован високопоставен мениджър в Uber, за да представи платформата си Botangle, той бил разубеждаван, че никога няма да спечели облога с родителите си.

В началото на 2015 година Финман успял да намери купувач на Botangle, който му предложил 100 хил. долара или 300 биткойна в замяна. По това време цената на криптовалутата бе паднала до малко над 200 долара. Младежът избрал да вземе биткойните, тъй като вярвал, че виртуалните валути са „следващото голямо нещо”. „Родителите ме питаха „Защо не взе по-голямата сума?”, но аз ги възприемах повече като инвестиция”, обяснява момчето. От тогава до сега Финман се занимава със семейството си и с биткойн инвестиции. Освен това младежът има участие и в други проекти, включително по проект на НАСА. Единственото нещо, което не иска да прави, е да се връща обратно в училище.

„Никога няма да взема дипломата си, не виждам стойност в нея”, казва Финман. „Целта на всичко това е да запишете друго образование и да се хването на работа. Аз трябваше да се уча, докато управлявам бизнес. Вместо да пиша есета в час по английски, трябваше да пиша имейли до важни хора”, казва младежът.

Останалата част от семейството има дипломи. Неговият брат Скот постъпва в университета Johns Hopkins едва на 16-годишна възраст, като сега има собствена софтуерна компания. Другият му брат Рос постъпва отново на 16-годишна възраст в Carnegie Melon, където учи роботика. „Заради начина, по който е структурирана образователната система сега, аз не я препоръчвам. Не работи за никого. Препоръчвам интернет, където всичко е безплатно. Можете да научите милиони пъти повече от YouTube и Wikipedia”, смята младият милионер.

#дете #милионер #биткойн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »