Ангелов похвали флота за учение „Бриз–2012“

Ангелов похвали флота за учение „Бриз–2012“
Различни родове войски се включиха във военноморското учение „Бриз–2012“. Снимка: МО
A A+ A++ A

Министърът на отбраната Аню Ангелов даде висока оценка на българския Военноморски флот, участващ в учението „Бриз–2012“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Той подчерта, че за първи път е демонстрирано спасяване на бедстващ в морето с хеликоптер „Пантер“, най-новото въоръжение в състава на ВМС.

Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов наблюдаваха епизоди от действията на военноморското учение с международно участие „Бриз-2012“.

„Средствата, които заделяме от бюджета на министерството за този тип учения не са малко“, отбеляза министър Ангелов и подчерта, че те напълно оправдават целта - повишаване на оперативните способности на войските.

Целта на учението е подобряване на взаимодействието между военноморските сили на участващите страни по време на операция в отговор на криза, както и да се потвърди сертификацията на фрегатата „Дръзки“.

В етапите на „Бриз-2012“ се включиха представители на държавни ведомства, неправителствени организации и местната власт.

„По време на учението беше постигнато добро взаимодействие между представителите на различните ведомства, участващи в учението“, посочи генерал Симеонов и допълни, че по време на този тип учения се оттренират действията на военнослужещите за изпълнение на третата мисия на Българската армия – подпомагане на населението в мирно време.

На Деня за високопоставени гости присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, заместник областният управител на Бургас Атанас Терзиев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, заместник-командващият на СКС контраадмирал Валентин Гагашев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Румен Николов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Стефан Василев и генерал-майор Константин Попов, депутати, кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на местната власт и военни аташета.

Те наблюдаваха епизоди от учението от борда на спомагателния кораб „Капитан І ранг Димитър Добрев“. Бяха демонстрирани действия при ликвидиране на последици от терористичен акт - борба с пожар на кораб-танкер, оказване на хуманитарна помощ на бедстващо население при земетресение и цунами, съвместна операция по търсене и спасяване на море и подриване на подводен обект.

В пункта за базиране „Атия“ гостите наблюдаваха разтоварване на брега на техника и хора от десантен кораб и първоначален прием на чужденци, търсещи временна закрила.

#Военноморски флот #ВМС #военни учения #Симеон Симеонов #министър на отбраната #Аню Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"