116 случая на вирусен менингит в България за 6 месеца

116 случая на вирусен менингит в България за 6 месеца
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За шестте месеца от началото на годината има официално регистрирани 116 случая на вирусен менингит, което е с 38 повече за същия период на миналата година, обяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор в Министерството на здравеопазването.

„Това е само върхът на заболеваемостта, всъщност по-голямата част от случаите, над 80–90% протичат по-леко. Много голяма част от хората, особено в по-високите възрасти, не търсят лекарска помощ, по-скоро се търсят лекари за преглед на децата и най-често те попадат за лечение в болниците“, каза още д-р Кунчев, цитиран от „Фокус“.

„Освен официалната регистрация, ние също имаме поглед върху това при какви заболявания най-често търсят помощ – и при спешна помощ, и при общопрактикуващите лекари, и мога да кажа, че отчитаме едно повишаване на заболеваемостта от вирусни инфекции. Но тя е очаквана, тъй като всяка година в периодите на най-високи температури, България се сблъсква с една вълна от ентеровирусни инфекции от голямата група на ентеровируси, към която влизат еховируси, коксакивируси и ентеровируси в различни цифри, те са около 60, но предизвикват сравнително подобни заболявания“, обясни той.

По негови думи – разликата с миналата година е, че тогава горещините са били в края на месец юли и август, а тази година това става малко по-рано.

„Хубавото е, че за разлика от други години, тази протича сравнително леко, щамовете са такива, че не предизвикват тежки заболявания от всички хоспитализирани в градовете деца. Нямаме случаи на тежки усложнения или смъртни случаи, общо взето след 2–3 дни адекватна терапия те се подобряват и биват изписвани“, каза още д-р Кунчев.

#менингит #Ангел Кунчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници