Токът поскъпва с 13% от първи юли

Токът поскъпва с 13% от първи юли
Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не с 10, а с 13% ще се увеличи цената на електроенергията от 1 юли, съобщи от парламентарната трибуна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той представи пред депутатите решението на регулатора във връзка с повишаването на цените. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев присъства в пленарната зала.

Единственият фактор за увеличението на цената на електроенергията са добавките за зелена енергия, обясни Семерджиев. Той дойде да направи изявление в парламента и каза, че е искал първо пред депутатите да съобщи решението на комисията, взето късно снощи.

„Искам да призная, че това беше трудно решение, но ако не го бяхме взели, рискувахме общественият доставчик, в случая Националната електрическа компания, да изпадне в невъзможност да покрива разходите за зелена енергия, за така наречената „кафява енергия“ от когенерация и невъзстановяемите разходи от централите с дългосрочен договор“, заяви Семерджиев в парламента, цитиран от БНР.

„Независимо че цените на електроенергия в България са най-ниски в ЕC, всяко повишение се приема изключително критично от потребителите“, заключи Семерджиев.

„Съзнаваме, че ще създадем напрежение за крайните потребители, каза той, но работим заедно с Министерството на икономиката по овладяване на крайните цени“, допълни той.

Ангел Семерджиев обясни, че новата цена на тока се налага, защото общественият доставчик НЕК е ощетен от повишеното производство от възобновяеми източници.

По предложение на енергийния регулатор е приета и промяна в закона, според която цените на тока ще могат да се приемат няколко пъти годишно:

„Трябва да не допускаме прегряване на пазара“, каза Семерджиев.

За последните няколко месеца в България са изградени нови 400-мегаватови мощности от фотоволтаици, което и вдига цената на тока, призна Семерджиев. Той коментира, че за съжаление няколко фирми печелят от тази ситуация.

„Проблемът е дали НЕК ще може да издържи да заплаща тази цена. Нямаме право да поставяме под съмнение такава компания, която е гръбнакът на българската енергетика“, обясни той.

Влияние за по-голямото увеличение на цената има и т.нар. „кафява добавка“ за електроенергията, произведена от топлофикациите, както и още допълнителни добавки.

„Тази година имаме и една допълнителна добавка, която е свързана с невъзстановяемите разходи от „Марица-изток 1“. Нещо, което нямахме миналата година – това също добавя към крайната цена.“

Увеличение на цените ще има и от „Софийска вода“. И тук процентите може да се окажат повече от очакваните 2%.

„Може съвсем малко, евентуално. Ще вземем решението до края на деня“, каза Семерджиев.

„И за нас е трудно решение, защото ние сме временно членове на комисията, а сме потребители за цял живот, така че ние също разсъждаваме повече като потребители“, увериха след новините за всички предстоящи увеличения от ДКЕВР.

Диян Червенкондев от ГЕРБ заяви, че повишението на тока се определя по методики на база на реалните разходи и мощности на зелената енергия:

„В интерес на истината, и ние днес научаваме тази новина. В последно време са включени мощности, които повишават цената. Разбирате ли, че тези мощности са от преди 2011 година“.

Петър Димитров от БСП заяви, че е трябвало да се мине на пазарен принцип:

„Ежедневно се подписват нови договори и се лансират български фирми, свързани семейно или приятелски с управляващите. Защо не минаха на пазарен принцип на формиране на цената? Понеже АЕЦ „Козлодуй“ ще ги съсипе, това не се прави“.

#електроенергия #ток #електричество #цена на тока #Ангел Семерджиев #ДКЕВР #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"