Цачева: България може да изпълни препоръките на ЕК да края на 2017 г.

Цачева: България може да изпълни препоръките на ЕК да края на 2017 г.
YouTube
A A+ A++ A

До края на годината България може да изпълни препоръките в последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти в Брюксел, където е на посещение във връзка с бъдещото ни председателство на съвета на ЕС, информира "Фокус", предаде Dnevnik.bg.

"Със задоволство мога да отбележа, че за сроковете, които до момента са изтекли, мерките са изпълнени. Има известно забавяне по отношение на съдебната и прокурорска карта с оглед намаляване на тежестта, разтоварване на някои от най-натоварените съдилища, но срокът там е по-продължителен", коментира Цачева.

Министърът добави, че между 14 и 16 юни в София е била мисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

"За първи път срещите с представители на българските институции бяха организирани по ново начин - съответната препоръка от януарския доклад с предвидените мерки и конкретните срокове в работния график, който ние имаме", коментира тя и добави, че проведените срещи са протекли в конструктивен, диалогичен, партньорки дух.

"Поели сме ангажимент регулярно да информираме партньорите за напредъка. Аз съм обнадеждена и се надявам така, както прозира и от самия януарски доклад с един вече обозрим хоризонт - края на 2018 г. тази проверка спрямо България да приключи, но това зависи от работата ни в изпълнение на препоръките", каза още правосъдният министър. Допълни, че в Министерството на правосъдието активно се работи по антикорупционното законодателство. "Поела съм ангажимент пред правителството, а това означава пред българските граждани и нашите партньори, през септември проектът да бъде за дебат в пленарна зала", заяви Цачева.

Иначе Цачева посочи приоритетите за българското председателство в сферата на правосъдието - службата на европейски прокурор, новата съдебна стратегия и регламента за признаване и изпълнение на съдебни решения, свързани с деца.

По повод изборите за нов Висш съдебен съвет (ВСС) министърът на правосъдието приветства възможността да се гласува дистанционно по електронен път. "Това даде възможност да има изключително висока активност, за първи път членове на ВСС се ползват с такова високо представителство, а това означава и доверие към магистратите, които ще членуват в следващия съвет", коментира тя.

Допълни: "Очаквам от тях професионално и коректно да изпълняват задълженията си по закона за съдебната власт и конституцията, да има делова атмосфера и възможност за работа, защото само тогава се постигат резултати."

#Цецка Цачева #България #доклад #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"