Строят паметник на Левски в Русе

Строят паметник на Левски в Русе
YouTube
A A+ A++ A

Русе ще има паметник на Васил Левски най-късно до есента на 2018 година, обявиха членовете на инициативния комитет за изграждане на монумента, предаде БГНЕС. Днес бе обявен старта на процедурата за набиране на идейни проекти, които трябва да определят как ще изглежда новият паметник. Формата, която е избрана, е отворен национален пленер, който ще бъде творческо състезание на свободни идеи, обясни арх. Орлин Неделчев.

Целта е да се създаде запомнящ се, интересен и оригинален образ на Дякона в Русе. Изискването е да бъде максимално реалистичен и да не надвишава 3 метра като височина без постамента. Заявките за участие ще се събират от 1 до 31 юли, а проектите трябва да се предадат в срок до 29 септември. Жури с участието на архитекти и художници ще избере победителя, който ще получи първа награда от 10 000 лв.

Ще бъдат връчени втора и трета награда с парични премии от 3000 и 2000 лв., като наградният фонд е осигурен от общината. Всички проекти с графичните им решения ще бъдат показани в изложба, за да може обществеността също да избере своя фаворит. Предвижда се паметникът на Левски да бъде готов в рамките от 6 месеца до една година след приключване на конкурса.

Той ще бъде поставен в Парка на възрожденците, като мястото е определено с решение на Общинския съвет. За изработката на монумента са необходими 150 000 лв., които ще бъдат набрани чрез национална дарителска кампания.


#паметник #Васил Левски #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници