Вече има начин да разберете, дали робот може да вземе вашата позиция

Вече има начин да разберете, дали робот може да вземе вашата позиция
Източник: Pixabay
A A+ A++ A

Безопасно е да се предположи, че работите нещо, което e невъзможно вашият лаптоп да свърши сам – от писане на нещо до сечене на дървета. Да, но става така, че роботите постепенно започват да ни изместват, те стават все по-умни и сега правят всичко – от това да карат колите ни до това да ни унижават, пише Profit.bg.

Роботите идват. И вие можете да кажете колко са близко, като зададете простия въпрос: Ще вземат ли роботите работата ми? Е, може да зададете въпроса, докато посещавате подходящия за целта сайт - Will Robots Take My Job, интересен инструмент, който използва данни от машинно проучване въз основа на доклад на Оксфордския университет, за да прецени вероятността да бъдете изместени в работата си от машина с лице в рамките на следващите две десетилетия.

Според оценките, около 47% от общо заетите в САЩ са изложени на риск. Новият инструмент се основава на доклад за 2013 г., озаглавен "Бъдещето на заетостта: колко податливи са работните места на компютъризацията?". Отговорът, който двамата автори -  Карл Бенедикт Фрей и Майкъл Осбърн, дават е „Зависи от работата“.

Сайтът класира работни места на различни нива, вариращи от "напълно безопасно" през  "паника" до "вие сте обречени". Освен това той показва външна информация, като прогнозния растеж на вашата професия, средната заплата и броя на заетите в тази област.

Някои работни места, като ядрен инженер, са напълно защитени, докато таксиметровите шофьори (89% риск от автоматизация) имат много по-голяма вероятност да бъдат изместени от роботите.

И все пак авторите на доклада подчертават, че няма напълно защитени професии. Дори и творчески дейности, като рисуването, например, не са защитени от автоматизацията. Като пример те дават робота AARON, който създава произведения на изкуството с художествена стойност, без човешка намеса. Резултатите не изглеждат никак зле.

Все пак хората имат коз в тази „борба“ – творчеството и креативността, които няма как да бъдат заместени.

"Нашите констатации по този въпрос сочат, че тъй като технологиите се развиват напред, нискоквалифицираните работници ще се преориентират към задачи, които не са възприемчиви към компютризацията - т.е. такива, изискващи творческа и социална интелигентност".

#роботи #работа #проверка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »