Джихадистките клетки в Швеция се увеличават

Джихадистките клетки в Швеция се увеличават
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Броят на ревностните ислямистки екстремисти в Швеция се е покачил значително от 200 души през 2010 г. до „хиляди“ в момента, предупреждава шведската разузнавателна служба СЕПО, цитирана от БГНЕС. Според разузнавачите обаче едва неколцина от хилядите екстремисти са способни да извършат терористично нападение.

„Бихме казали, че (броят на екстремистите) се е увеличил от стотици до хиляди сега“, заяви директорът на службата Андерс Торнберг в интервю за информационна агенция ТТ, в което описва ситуацията в страната като „сериозна“. „Историческо предизвикателство е, че екстремистките кръгове се разрастват”, заяви той. Директорът заяви обаче, че само неколцина от хилядите екстремисти имат както намерението, така и способностите да извършат терористично нападение.

Според доклад на СЕПО от 2010 г. броят на ревностните ислямистки екстремисти в Швеция е бил около 200. Според Торнберг увеличаването се дължи основно на пропагандната машина на групировката "Ислямска държава", която обединява в състава си различни групи на ислямски екстремисти.

„Преди имахме различни кръгове. Имахме радикализирани хора от Северна Африка, Близкия изток и Сомалия, но всички те бяха отделни”, заяви той. По думите му службата всеки месец получава около 6000 разузнавателни сведения, засягащи тероризъм и екстремизъм, в сравнение с 2000 месечно през 2012 г.

По-рано от СЕПО заявиха, че е известно за около 300 души от Швеция, които са пътували до Сирия и Ирак, за да се присъединят към "Ислямска държава" от 2012 г. насам.

През последните години в страната са извършени няколко терористични нападения от джихадисти или техни симпатизанти. На 7 април мъж от Узбекистан, изразявал симпатии към джихадистки групи, включително и ИДИЛ, използва краден камион, за да прегази пешеходци на натоварена улица, убивайки петима души. Също така шведът по произход Осама Крайем беше обвинен в тероризъм във връзка с бомбеното нападение от 2016 г. в брюкселското метро.

 

#Швеция #джихадисти #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"