Катар купува американски изтребители за 12 млрд. долара

Катар купува американски изтребители за 12 млрд. долара
pixabay.com
A A+ A++ A

Катар купува 36 американски самолета F-15 за 12 млрд. долара. Сделката беше финализирана след среща на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис и катарския му колега Халид ал Атия, предаде бТВ.

Според представител на Катар тя е доказателство за добрите връзки между Вашингтон и Доха, а разривът между страната му и шест държави от Близкия Изток не е повлиял негативно на отношенията между Катар и САЩ.

„Това е доказателство, че институциите на САЩ са в наша подкрепа, но ние никога не сме се съмнявали в това. Нашите военни са като братя. Подкрепата на САЩ към Катар не се влияе лесно от политически промени”, добавя той.

Посланикът на Катар във Вашингтон Мешал Хамад ал Тани публикува снимка на церемонията по подписването на документа.

От Пентагона съобщиха, че сделката ще засили сътрудничеството между САЩ и Катар в областта на сигурността и ще помогне на двете страни да са по-съвместими оперативно.

В началото на месеца Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Йемен и Либия обявиха, че късат дипломатическите си отношения с Катар, като го обвиниха, че подкрепя ислямския тероризъм в региона.

Американският президент Доналд Тръмп също беше категоричен в оценката си и заяви в „Туитър”, че Катар финансира тероризма, макар Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ се опитаха да запазят неутралност в конфликта.

Катар е важен съюзник на САЩ в Близкия Изток. Там са разположени части на военновъздушните сили на САЩ– общо около 10 хил. войници, и тяхното управление.

Моментът на сключването на договора изглежда е съвпадение, смята европейски дипломат в Залива, цитиран от Ройтерс.

„Най-вероятно САЩ биха могли да забавят сделката, ако искаха да го направят, въпреки че не виждам особена връзка между продажбите и външната политика”, посочва той.

„F-15 Ийгъл” е американски изтребител, създаден през 70-те години. Той е на въоръжение в САЩ, Израел, Япония и Саудитска Арабия и др. Производствената му програма се очаква да завърши към края на това десетилетие и се очаква да бъде в експлоатация в американските ВВС до средата на следващото.

#Катар #Джеймс Матис #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"