Бременна заразила със СПИН две деца от дом в София

Бременна заразила със СПИН две деца от дом в София
Разкритията за ситуацията в дома и твърденията за серопозитивни деца дойдоха от групата на БСП в Столичния общински съвет през миналата седмица. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Две деца от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Асен Златарев“ в столичния квартал „Надежда“ са се заразили със СПИН от бременна жена.

Това разказа шефът на дирекция „Социални дейности“ към Столична община Мина Владимирова в петък пред bTV.

Владимирова обаче категорично отрече децата да са се заразили вътре в дома и подчерта, че в момента на територията на социалното заведение няма деца, заразени с вируса.

Тя обясни, че двете деца са се заразили извън дома – когато били при семействата си. Установено било, че са се „боцнали“ с игла, използвана от бременна серопозитивна жена, с която нямат родствена връзка, но живеят заедно.

Здравните власти са предприели мерки, бременната жена се лекува.

Разкритията за ситуацията в дома и твърденията за серопозитивни деца дойдоха от групата на БСП в Столичния общински съвет през миналата седмица.

От БСП обвиниха ръководството на общината, че прикрива информация за системни нарушения в дома – бременни деца, побой над деца от възпитатели, серопозитивни. От Столичната община и от самия дом отрекоха.

В петък заместник-председателят на групата на БСП Калоян Паргов отрече да е казвал, че децата са били заразени със СПИН в социалното заведение. И обясни, че серопозитивните са пребивавали в дома едва два дни.

След като от левицата обявиха имена на серопозитивни деца от дома, общината дори се закани да сезира прокуратурата. Паргов обаче се оправда, че не е оповестил ЕГН-тата на децата и затова не бил нарушил закона.

Той отново настоя, че проверката в дома разкрила фрапиращи нарушения – деца с привилегировано отношение и „макаренковски“ подход във възпитанието.

#Дом за деца #Надежда #СПИН #Мина Владимирова #Столична община #БСП #Столичния общински съвет #Калоян Паргов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"