Рекордни бонуси в „Пирогов” – главният счетоводител с над 50 000 лв.

Рекордни бонуси в „Пирогов” – главният счетоводител с над 50 000 лв.
Електротехник заработил над 9000 лв. за четири месеца, медицинска сестра вземала по-големи бонуси от лекари. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Служители в „Пирогов“ получавали допълнителни суми за дейности, които така или иначе са записани в длъжностната им характеристика.

На фона на високите заплати във ведомството почти на всеки счетоводен документ – като договор за обществена поръчка при закупуването на апаратура или ремонти, липсва подписът на главния счетоводител Зоя Маджарска, предаде bTV.

Въпреки това Маджарска е вземала бонуси за добра работа. За 3 години тя е взела близо 50 хиляди лева над заплатата си.

Тези факти са само част от всички нарушения, констатирани в доклада на Инспектората на здравното министерство, с който bTV обяви, че разполага.

Докладът беше изготвен, след като преди повече от месец министърът на здравеопазването Десислава Атанасова разпореди най-мащабната финансова проверка в „Пирогов“.

Началникът на сектор „Обществени поръчки“ в болницата пък е получил допълнително възнаградение над заплатата си в размер на 10 хиляди лева.

Най-интересното е, че солидни бонуси са получавали хора на всякакви длъжности в лечебното заведение – електротехник например е заработил за четири месеца над 9 хиляди лева.

Медицинска сестра пък вземала по-големи бонуси и от лекари – по четири бонуса месечно.

Вече е известно, че близо 75 хиляди лева е взела като допълнителни бонуси към заплатата си в период от три години медицинската секретарка Неля Стойчева, показва докладът на Инспектората на Министерството на здравеопазването.

Екипът на bTV откри Стойчева на почивка в Лозенец. Медицинската сестра отрече да е злоупотребила с парите и длъжността си.

„Призовавам просто и министерството, и правителството да помогне на „Пирогов“ и този доклад да се преразгледа“, каза Стойчева.

Като медицински секретар тя е трябвало да взема 2% от бонусите на отделението по Спешна неврохирургия.

Тя обаче заяви, че не е ощетила никого. Получавала пари за прослужено време – 30 години.

На страница 75 Инспекторатът на министерството прави констатация, че служителите в отдела за „Финансово счетоводно обслужване“ получават твърде високи заплати за позициите си.

Сумата, определена като допълнително възнаграждение за всички служители в счетоводния отдел за последните три години, е 420 хиляди лева. Размерът на хонорарите е определен еднолично от директора на „Пирогов“ – професор Димитър Раденовски.

„Бихме искали да обърнем внимание, че служителите от отдел „Финансово счетоводно обслужване“ получават необосновано високи допълнителни възнаграждения в сравнение с медицинския персонал, избрани на случаен принип, предвид компетенциите и отговорностите на лицата“, се посочва в доклада.

Сериозни нарушения са открити в сключените договори за обществени поръчки в болницата. В доклада се посочва, че при обявен конкурс, от три фирми печели четвърта, която не фигурира в списъците с кандидатите. Такъв е и случаят с фирма за почистване.

Тя е класирана на първо място, но до нея реално не е отправена покана за участие.

Комисията към здравното министерство заключава, че е установила системни финансови нарушения от одита си в „Пирогов“.

Отговорността за финансовите нарушения според инспекторите е на изпълнителния директор на болницата, заместник икономическия директор и главния счетоводител.

#Пирогов #бонус #министър на здравеопазването #Десислава Атанасова #Лозенец #Димитър Раденовски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"