Групата източвала банкови карти ощетила 3000 граждани на ЕС с около 500 000 евро

Групата източвала банкови карти ощетила 3000 граждани на ЕС с около 500 000 евро
Нова телевизия
A A+ A++ A

Разбиха международна организирана престъпна група, занимавала се с измами с банкови карти. Задържани са 31 души, деветима от тях на територията на България. Според първоначалните данни около 3000 граждани на ЕС са ощетени от престъпната дейност с най-малко 500 000 евро, предаде Нова телевизия.

Операцията е проведена съвместно от испанските и българските власти със съдействието Европейския център по киберпрестъпления към Европол.

21 души са арестувани на територията на Испания, деветима - в България, а един - в Чехия.

Извършени са 48 претърсвания и изземвания в къщи и помещения. Заподозрените са притежавали оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за четене и записване на информация от банкови карти, скимиращи устройства, микрокамери, приспособления за манипулиране на АТМ банкомати, както и парични суми. При претърсванията са иззети и множество подправени карти, наркотични вещества и подправени евробанкноти.

В периода 2014-2017 г. престъпната група е инсталирала скиминг устройства на средно 400 банкомата годишно с цел да копира и използва информацията от банковите карти. Подправените карти са били използвани за незаконни транзакции в около 200 банкомата извън Европейския съюз - главно в САЩ, Доминиканската република, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Перу, Филипините и Коста Рика.

 

#източване #банкови карти #Испания #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »