Бившият румънски президент на съд за престъпления срещу човечеството

Бившият румънски президент на съд за престъпления срещу човечеството
bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Бившият румънски президент Йон Илиеску застава пред съда по обвинение в престъпление срещу човечеството по делото за използване на миньори за разгонване на антиправителствена демонстрация в Букурещ през юни 1990 година, съобщиха от прокуратурата в Букурещ, предаде БГНЕС.

По същото дело са разследвани и други бивши ръководители на румънската държава – експремиерът Петре Роман, вицепремиерът Джелу Войкан Войкулеску, директорът на румънската служба за информация Вирджил Мъгуряну и др. На някои вече са повдигнати обвинения. Според прокуратурата, в периода 13-15 юни 1990 година обвиняемите организирали и координирали "обща и систематична атака” срещу цивилното население, демонстрантите на университетския площад в Букурещ и столичното население. В нападението участвали въоръжени сили на вътрешни войски, на военното ведомство, на службата за информация и над 10 000 миньори и работници от други региони на страната.

Военната прокуратура смята, че в резултат от тези действия четири лица са били убити с огнестрелно оръжие, трима са били ранени, нанесени са физически и психически травми на 1269 лица, а в затвора по политически причини са изпратени 1242 лица. 87-годишният Йон Илиеску бе президент на Румъния от 1990 до 1996 и от 2000 до 2004 година. В периода 1996-2000 и 2004-08 година е сенатор от Социалдемократическата партия. Става член на Румънската комунистическа партия през 1953 година.

Източник: Sporta.bg

 

 

 

#Румъния #президент #Йон Илиеску #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"