Найденов настоява за таван на субсидиите

Найденов настоява за таван на субсидиите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България подкрепя предложението на ЕК да има таван на субсидиите за единица площ, категоричен е министърът на земеделието Мирослав Найденов.

В сряда той представи пред депутатите от парламентарната земеделска комисия позицията на страната по новата Обща селскостопанска политика (ОСП), предаде БГНЕС.

„Много страни са против, но нашата позиция е, че такъв праг трябва да има, но той трябва да е по-висок от предложеното от ЕК – 150 000 евро. Смятаме, че средствата над прага могат да отиват към други сектори“, обясни Найденов.

Основните промени в ОСП са свързани с първия стълб, т.е. директните плащания.

България и Румъния настояват да започнат да се възползват от максимално допустимия размер на субсидии на единица площ още през 2014 г., а не както е заложено сега – през 2016 г.

Ако това не стане през 2014 г., българските фермери ще получат едва 80% от средния размер на субсидиите, които вземат земеделските производители в старите страни – членки на ЕС.

Българската позиция е, че от 2014 година 10% от средствата от общия финансов пакет трябва да се разпределят за схеми, обвързани в производството. Така родните фермери ще могат да получават общо около 83 милиона евро годишно.

Страната ни напълно застава зад предложението на ЕК 2% от общия финансов пакет за земеделие да отиват за младите фермери, каза още Найденов.

„България е за идеята на комисията, че субсидии трябва да се предоставят само на активните селскостопански производители, но само ако се даде много прецизна дефиниция на активен производител“, подчерта земеделският министър.

На 14 ноември България представи позицията си и по втория стълб на новата Обща селскостопанска политика след 2013 г., свързан с подпомагането на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

За страната е от изключително значение в рамките на следващия програмен период да се постигне разширяване на обхвата на действащите горски мерки на бенефициентите по тях.

България настоява да се разшири обхватът на бенефициентите по тези мерки като се включат публичните собственици на гори и държавните гори, които не получават за съответната дейност помощ от държавния бюджет.

Причина за това искане е фактът, че 76.4% от горските територии на страната са държавна собственост.

Българското правителство е категорично против идеята да има „Резерв за изпълнение“ в размер на 5% от средствата, отпуснати на всеки от фондовете по Общата стратегическа рамка.

Проблемът е, че във връзка с този фонд се предлага да има етапни цели, чието изпълнение да бъде проверено през 2017 и 2019 г. от ЕК.

Ако не са изпълнени предварително зададени цели, комисията ще прави препоръки към съответната държава членка, като може да се стигне дотам ЕК да спре всички междинни плащания.

#министър на земеделието #Мирослав Найденов #Европейската комисия #ЕК #обща селскостопанска политика #ОСП #Румъния #фермери #субсидии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"