Уникални кадри на тюркоазеното Черно море

Уникални кадри на тюркоазеното Черно море
Twitter
A A+ A++ A

С настъпването на лятото очарователни тюркоазени нюанси се появяват в Черно море. Те показват наличието на цъфтеж на фитопланктони, предаде Нова телевизия.

Сателит на НАСА засне от Космоса обагреното в тюркоазено синьо Черно море. Изображението е сглобено от множество сателитни снимки, направени на 29 май от камерите на „Aqua“. Снимката е озаглавена „Тюркоазени вихри в Черно море”.

Фитопланктоните са плаващи микроскопични организми, които фотосинтезират. Те поддържат рибите, морските ракообразни и всички други организми с хранителните вещества, които отделят. Честият цъфтеж обаче може да доведе до процеса еутрофикация – намаляване на количество на кислорода във водата, което може да убие морския живот.

Един от видовете фитопланктони, които най-често се срещат в Черно море, са коколитофоридите - микроскопични планктони, които са покрити с бял калциев карбонат. Когато се обединят в големи групи, от Космоса се виждат като млечно бяла вода.

Други видове фитопланктони могат да изглеждат много по-различно в сателитните изображения. Учените поясняват, че е важно да се започни, че не всички цъфтежи правя водата по-ярка. Кремъчните водорасли (диатоми), които също цъфтят в Черно море, потъмняват водата.

#НАСА #сателит #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"