Плевнелиев: Президентът ще реформира съдебната система

Плевнелиев: Президентът ще реформира съдебната система
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Досега президентската институция стоеше настрана от съдебната реформа, но това положение задължително ще се промени, заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев.

Плевнелиев коментира въпроса за присъединяването на България в Шенген, което беше отложено през септември от Холандия и Финландия заради недостатъчния напредък на страната в областите корупция и организирана престъпност.

„За съжаление досега президентската институция стоеше настрана от съдебната реформа, но това положение задължително ще бъде променено“, подчерта той, цитиран от „Дойче веле“.

Според Плевнелиев „част от заслугата“ за повторното вкарване в дневния ред на парламента на отхвърления веднъж законопроект за конфискацията е негова.

Той очаква проектът да мине през всички парламентарни комисии и да бъде гласуван още до края на тази година.

По думите му графикът за реформата в съдебната система до 2013 година, който е съгласуван с европейските партньори на страната, ще бъде спазен.

Плевнелиев смята, че е неприемливо „с повод и без повод България да бъде сочена като символ на корупция“.

„България не е най-корумпираната държава в ЕС“, подчерта той.

В усвояването на еврофондовете за периода 2007–2013 година процентът на грешки, или т.нар. error rate за България, не е най-високият в ЕС и възлиза едва на около 3 на сто, обясни новоизбраният президент.

Въпросният процент е обективен показател доколко прозрачно или непрозрачно се управляват еврофондовете в съответната държава.

„Да, проблемът е сериозен, но от друга страна, върху нас не трябва да бъде поставяно клеймо и винаги, когато стане въпрос за корупция, да се сочи единствено и само към България“, каза още той.

Плевнелиев много разчита на т.нар. електронно правителство, което според него ще елиминира почти изцяло корупцията по средните и ниските нива на властта.

По думите му корупцията се получава тогава, когато гражданите лично „чукат на вратата на някой администратор или бюрократ за получаване на определена услуга“.

Чрез електронното правителство всичките 770 държавни и още 1100 общински услуги, предоставяни на гражданите, ще бъдат електронизирани, което ще елиминира всякакъв вид корупция при тяхното получаване, обясни той.

Плевнелиев вижда 2013 година като разумен срок за въвеждане на електронното правителство, което ще придвижи страната „драматично напред в индекса на прозрачността“ и съответно в борбата срещу корупцията.

#Росен Плевнелиев #президент #Шенген #корупция #България #съдебна система #Финландия #Холандия #организирана престъпност #реформа #електронно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"