Докога ще можем евтино да теглим заем, за да закупим жилище?

Докога ще можем евтино да теглим заем, за да закупим жилище?
pixabay.com
A A+ A++ A

Накъде ще тръгнат лихвите по кредитите и кога е най-подходящият момент да купим жилище със заем? Докога ще можем евтино да теглим заем, за да закупим ново жилище и колко ще поскъпнат ипотеките от следващата година?

Преди дни банкери прогнозираха, че още година ще можем да се възползваме от евтините кредити, предаде Нова телевизия. А от средата на 2018 г. лихвите ще тръгнат нагоре – средно с 0.2 - 0.3%. В момента средният им размер е 3.5%.

Накъде ще тръгнат лихвите и ще последват ли ръста, който вече се отчита зад океана? И как това ще се отрази на пазара на имоти?

Да погледнем към конкретна покупка на жилище - апартамент в широк център на столицата, в добро състояние, 70 кв.м. Да приемем, че имаме 15% от стойността му, а останалите 75 ще покрием със заем.

Ето и как се променя цената, лихвата и крайната цена след изплащането на заема в началото на кризата – 2008 г., в края – 2015 г. и в момента. Ето и цените: 80 000 евро през 2008 г., 60 000 евро през 2015 г. и 85 000 евро сега.

Лихвите обаче поевтиняват двойно – съответно - 6,5%, 5,5% и 3,4% сега. Така като крайна цена дори по-скъпо в момента жилище излиза по-евтино от пика през 2008 г. – ако се покрива със заем.

За да проверим изгодно ли е да купим жилище сега, със Силвия отиваме на оглед. Адресът е в центъра на София.

Повече от половината жилища, продадени от началото на годината, са двустайни. Най-често в София, където и пазарът е най-активен, се търсят апартаменти около 90 квадрата, между втория и шестия етаж, а средната цена, на която се продава, е 90 000 евро.

Отстъпките от офертните цени са минимални – до процент, показват анализите на пазара. В София средните цени вече гонят 1000 евро на квадрат – близки до тези от пика на кризата в края на 2007 г.  По-ниски лихви и по-високи продажби отчитат и брокерите. Напук на високите цени.

Сезонът на ниските лихви обаче няма да е безкраен, предупредиха банкерите.

Въпреки това прогнозата на банкерите вече притесни бъдещите купувачи. Сметката при Силвия - за жилище между 80 и 100 000 евро ще трябва да тегли заем – между 70 и 75 000.

Според експертите повод за притеснения и необмислени покупки на момента няма. Защото при кредитите, които се теглят сега, месечната вноска би скочила с между 20 и 40 лева.

Дори лихвите да тръгнат нагоре, заемите няма да поскъпнат значително, пресмятат анализаторите.

„Охлаждане” на пазара може да има не заради скок при лихвите, а заради високите цени на имотите, прогнозират експертите.

Кога точно цените на имотите могат да тръгнат надолу – не прогнозират нито брокерите, нито финансовите анализатори.

В момента средният заем за ново жилище в страната е 100 000 лева, а в София – 125 000. При срок за връщането му от средно 20-25 години – месечната вноска се движи между 500 и 700 лева в страната и между 700 и 900 – в столицата.

 

#жилище #имот #лихви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »