50 ранени в сблъсъци в Косово на Видовден

50 ранени в сблъсъци в Косово на Видовден
Видовден е най-знаковата дата в историята на сръбския народ. С нея се свързва преди всичко битката за Косово поле през 1389 г., която е причина за най-дълбока национална гордост за сърбите. Снимка: b92.net
A A+ A++ A

Повече от 50 души са ранени, като един от тях е с опасност за живота, след сблъсъци на границата между Косово и Сърбия.

Инцидентът се случи, след като косовските власти спряха група фенове на сръбския футболен клуб „Партизан“, желаещи да влязат в Косово, предаде „Дневник“, позовавайки се на „Ройтерс“.

Група от около 70 запалянковци, тръгнали организирано от Белград за отбелязването на Видовден в Косово, се влезли в сблъсък с косовската полиция на ГКПП – Мердаре.

Причината е, че косовските гранични власти са ги спрели, защото са били „много агресивни, пияни и са провокирали полицията и гражданите“.

Според последна информация на Агенция „Танюг“ при сблъсъка са пострадали 20 сърби, единият от които е тежко ранен и животът му е в опасност.

Лиляна Арсениевич, директор на болницата в Куршумлия, където са били откарани ранените, съобщи, че полицията в Косово е използвала срещу младежите огнестрелно оръжие с бойни муниции. Тежко раненият сърбин е бил изпратен в болницата в Ниш.

Косовският министър на вътрешните работи Байрам Реджепи пък съобщи в косовския парламент, че при сблъсъка са пострадали 32-ма косовски полицаи, замервани с камъни от групата сърби. „Върнахме обратно групата „Делии“, които са известни като националисти“, каза Байрам Реджепи.

Той добави, че се е чула и стрелба от огнестрелно оръжие, но е идвала откъм Сърбия. Според репортер на АП, очевидец на сблъсъка, сърбите са носели тениски с надпис „Косово е Сърбия“ и плакати с националистическо съдържание и са се държали провокативно, като са отказали да се подчинят на искането да свалят плакатите, за да могат да продължат пътя си.

Байрам Реджепи съобщи в парламента, че случаят е бил класифициран като нарушение на обществения ред и спокойствие и затова е издадено нареждане групата сърби да бъдат депортирани до граничен пункт Мердаре. След инцидента пунктът е бил затворен за преминаване, предаде БТА.

Това е третият инцидент в Косово в четвъртък. Регионалният говорител на косовската полиция съобщи, че група хора, пристигнали от Сърбия в Косово, замеряли с камъни косовски полицаи на главния мост на река Ибър в Косовска Митровица.

Също така рано сутринта няколко лица стреляха по пункт на мултиетническата полиция в Добросин, община Буяновац.

Видовден е най-знаковата дата в историята на сръбския народ. С нея се свързва преди всичко битката за Косово поле през 1389 г., която е причина за най-дълбока национална гордост за сърбите.

Заради това те отказват да признаят независимостта на Косово, което дори е записано като неделима част от Сърбия в конституцията на страната.

Освен това на Видовден е извършен атенатът в Сараево, който слага началото на Първата световна война, а тя приключва пак на този ден през 1919 г. със сключения Версайски мирен договор.

През 1921 г. крал Александър I Караджорджевич приема Видовденската конституция на Кралството на сърби, хървати и словенци.

На Видовден 1989 г. Слободан Милошевич произнася прословутата реч, в която заявява, че сърбите повече никога няма да бъдат унижавани, а на същата дата през 2001 г. лидерът е предаден на Трибунала в Хага за военнопрестъпления.

Неслучайно същата дата е избрана и за влизането в сила на Конституцията на Косово, след като държавата обяви едностранно независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г.

#Слободан Милошевич #Видовден #Сърбия #Косово #етнически сърби #етнически албанци #косовари #сблъсъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници