Офисът на бъдещето

Офисът на бъдещето
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Офисът на бъдещето ще разполага с виртуални папки, холограми и интернет навигация без необходимост от екрани, пише ВВС, предадено от Profit.bg.

Служителите ще могат да получават мигновена информация и да я визуализират по различни начини – от традиционния текст до 3D модели, които могат да се разширяват и свиват. Искате ли да видите какъв е архитектурният план на най-модерните сгради в град на другия край на света или да изследвате подробно човешкия мозък чрез холограмно копие? Трябват ви само очила. С тях ще можете да превръщате физическото си бюро във виртуален офис.

Как работи?

Бъдещето на работните места не е чуждо на технологичните трансформации и не става въпрос само за по-модерен компютър и екран с по-голяма резолюция. Американската компания Meta съобщи, че в идните месеци ще пусне собствена версия на виртуален офис.

Става дума за среда с добавена реалност, която наслагва реални и виртуални екрани, като позволява на потребителя да борави с файловете с ръце. Новият софтуер се нарича Workspace и в момента е в етап на разработване.

Той беше представен на изложението Augmented World Expo в Санта Клара, щата Калифорния, и функционира с очилата за виртуална реалност Meta2 на същата компания.

Холограми

Слагайки си тези очила, които ще струват 949 долара, потребителят ще може да вижда реалност на много екрани, да борави с файлове и да отваря и затваря документи с ръцете върху холограмите, насложени в реалния свят.

Тази система за боравене с холограмни обекти, наречена Airgrab, позволява също да подреждате документите на виртуални етажерки, както се случва в научнофантастичния филм „Специален доклад“, режисиран от Стивън Спилбърг през 2002 г.

„Нашите клиенти искат да направят нещо повече от това да преследват дигитални влечуги и чудовища. 80% от тях идват от света да предприемачеството и само 5% - от развлекателната индустрия“, казва Мерън Грибец, създател и изпълнителен директор на компанията.

По време на представянето на системата Грибец показа на публиката как изважда файл от смартфона си във виртуалния офис, използвайки Airgrab. Връщането на файла от офиса в телефона също ще бъде възможно.

Виртуален интернет

Системата предлага и виртуална интернет търсачка, която позволява да се сърфира и да се разглеждат уеб страници само с помощта на пръстите. Въпреки че все пак ще е необходимо да използвате реална клавиатура.

Грибец казва, че всички служители на компанията му вече използват редовно виртуалния офис Workspace и Meta2 и планират да елиминират физическите екрани. „Нашите клиенти искат да изведат работата си на нови равнища. 3D проектирането на продукти в реални размери, наблюдаването на множество холограмни екрани без необходимост от взиране в мониторите и наблюдаване на данни от друга перспектива“, допълва Грибец.

Той смята, че технологията може да се приложи и на други пазари като архитектурата, образованието, индустриалните процеси и медицината. Но хора, които изпробваха новата система, коментираха, че очилата са доста тежки и не си представят да могат да ги носят часове наред.

Така че обещанието за виртуален офис, които всички да могат да използват редовно, вероятно няма да бъде изпълнено в близко бъдеще.

#офис #бъдеще #технологии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »