„Баби под наем" си търсят „внуци назаем"

„Баби под наем" си търсят „внуци назаем"
БНТ
A A+ A++ A

Още една добра и интересна алтернатива за лятната ваканция на децата е кампанията „Приеми ме на село", която се реализира от община Габрово, предаде БНТ. За пета поредна година „баби под наем" ще приемат „внуци назаем" от цялата страна и в продължение на една седмица ще им покажат предизвикателствата на селския живот. Кампанията започва в началото на юли в седем габровски села, където ще живеят над 100 деца от различни градове.

Пета година идеята, родена в ученическо есе на Вероника Йосифова, топли сърцата на десетки баби и дядовци в габровско.

Димитринка Бошнакова - кмет на с. Новаковци: „Детето няма село, няма баба и дядо на село, никога не се е докосвала до традициите на село и всъщност от там идва нейния интерес!"

Миналата година баба Пенка за първи път приела „внуци назаем" в дома си. Спомените от веселите деца я топлили цяла зима и сега с нетърпение очаква новата група ентусиасти.

Пенка Лалева - баба под наем: „Зайците видяха и най-вече се впечатлиха от доенето на кози. Правихме дърпана баница. Включиха се децата наравно с мен и още гореща свърши. В градината идваха да видят как се вадят картофи - трудят се, могат!"

Димитринка Бошнакова - кмет на с. Новаковци „Тази година ние ще се включим два пъти в инициативата като първия път ще бъде с дневен лагер, дечица на по-малка възраст, от 9 до 14, и вторият път с младежи над 16 години. Месец август е при нас в Новаковци!"

А разделите накрая винаги завършват със сълзи, споделя баба Станка, която вече три години е „баба под наем".

Станка Иванова - баба под наем„Свикваме и те свикват.. Момиченцата се включваха в домакинската работа, готвене, беше ни много приятно и на възрастните, и на децата им беше приятно!"

По време на престоя в селата, децата участват в традиционни обичаи, седенки, учат народни песни и танци. Кампанията стартира на трети юли в село Поповци и ще завърши в края на август в Новаковци.

#лятна ваканция #Габрово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »