ДАНС разследва Федерациятя по автомобилен спорт

ДАНС разследва Федерациятя по автомобилен спорт
http://www.dans.bg/
A A+ A++ A

В ДАНС се извършват разпити на членовете на Управителния съвет на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), предаде БГНЕС. Според сигнала настоящият председател на федерацията Владимир Илиев неправомерно е изхарчил повече от 300 000 лв.

Агентите разследват плащания на поръчки над 5 000 лв. без решение на управителния съвет, както е по устав за застраховки, дрехи за официални лица и други. В сигнала до ДАНС Стефан Златев от клуб „Ефко рейсинг“ - Казанлък сезира, че настоящото ръководство в лицето на Владимир Илиев ( Председател) и Александър Ковачев (Зам. председател) водени от личен интерес и в разрез с действащия устав харчат парите на клуба. Определят се доставчици, без да се провеждат конкурси, като се избират близки до управляващите фирми. В същото време над 70 клуба, членове на федерацията са във финансов колапс. Кризата принуждава асовете на автомобилния спорт ни да преминават под чужд флаг.

Елитният ни пилот Пламен Стайков вече се състезава за Грузия, единственият ни европейски шампион в мотоспортовете Николай Гочев кара под македонски флаг, за югозападната ни съседка се състезават и още 12 пилота от най-големия ни мотоклуб “4х4 адвенчър” - Троян. Състезателите също алармират, че в момента се подготвя злоупотреба с над 150 000 лева по програма на Световната Автомобилна Федерация (FIA), като със средствата ще бъде закупена GPS система за проследяване на силно завишена цена, но с параметри, които не отговарят на необходимите за провеждане на автомобилни състезания.

Освен за финансови нарушения ДАНС и прокуратурата са сезирани и за документални злоупотреби. Според сигналите в протокола от проведеното последно Общо събрание (6 април 2017 г.) – в документа са вписани решенията, които не са взети. Протоколът е предложен за подпис на председателя на събранието Христо Стоилов – член на Управителния съвет в оставка. Скандалите и финансовите неуредици ще се решават извънреден на конгрес на БФАС през уикенда в столицата. 

Председателят на БФАС Владимир Илиев заяви, че не знае кой е подал сигнала срещу него и в какво точно го обвиняват. „Официално никой не ме е търсил за нищо. Не съм викан от ДАНС и не съм разпитван. По тази причина няма как да говоря за подобен случай“, каза той. От своя страна Тодор Христов от клуб “4х4 адвенчър” Троян коментира, че на Владимир Илиев му е изгодно да твърди, че не знае за такъв сигнал.

„В продължение на година и половина Федерацията се управлява еднолично и в явно самоуправство от Владимир Илиев и Александър Ковачев. В момента договорите се сключват еднолично без да се уведомява УС, като се изхожда, че имало клауза конфиденциалност. Но БФАС не е търговско дружество, а сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Всичко трябва да е ясно и прозрачно“, обясни Христов.

Той посочи, че основният сигнал срещу Владимир Илиев е за самоуправство, използване за користни цели и финансови нарушения. „Явно на него му е изгодно да твърди, че няма сигнал. Не само аз съм подал сигнал и разполагам с номер. С работата на Владимир Илиев не са съгласни и други членове на УС на БФАС“, каза Христов.

БФАС е сдружение с нестопанска цел в обществена полза, акумулиращо приходи от членски внос, такси за състезания, държавно финансиране и спонсорски договори от частни и държавни структури.


#ДАНС #проверка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"