БСП: Пътят Русе–Свиленград е новият предизборен балон на ГЕРБ

БСП: Пътят Русе–Свиленград е новият предизборен балон на ГЕРБ
Според Димчо Михалевски проектът е изпълним само ако България е поела ангажименти за финансиране на недостига на трафик. Снимка: bsp.bg
A A+ A++ A

Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски определи скоростния път Русе–Свиленград като „новия предизборен балон“ на ГЕРБ.

„ГЕРБ иска да употреби темата само в контекста на изборите и вероятно след тях ще лъсне истината, че този проект сам по себе си няма икономически ползи и здрав икономически смисъл“, заяви Димчо Михалевски, цитиран от БГНЕС.

300-километровата скоростна отсечка на пътя Русе–Свиленград ще бъде изработена от консорциум между България, Турция и Катар.

В сряда министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че работата по проекта за пътя ще започне през септември.

По план пътят ще е извън републиканската пътна мрежа на България и ще бъде изграден от концесионер, а минаването по него ще става чрез тол такса.

Според Димчо Михалевски проектът е изпълним само ако България е поела ангажименти за финансиране на недостига на трафик.

„Оповестеният трафик по това направление е от 7000 превозни средства на денонощие, като се очаква да се увеличи с 40% в следващите десет години, а според правилата в Европа за изграждането на магистрала и четирилентов път се изискват минимум 20 000 превозни средства среднодневно на годишен план. Очевидно сме много далече от този минимален праг“, изчислява Димчо Михалевски.

Според депутата инвестицията, която вероятно ще е между 900 млн. и 1 млрд. евро, със сигурност ще се възвърне за повече 30 г., а вероятно и почти за 40 г., което означава годишна възвръщаемост от 3 и под 3%.

От БСП категорично се противопоставят на опитите на друга държава да чертае трасетата на стратегическите пътища на България.

„Това е елемент на национална сигурност и неприкосновен национален суверенитет“, посочи Димчо Михалевски. Той припомни, че Турция е поискала освен червеното трасе, което е било анонсирано предварително, и други трасета, които минават през Варна и Бургас, Шумен, през Търговище и Разград, предаде БТА.

Червеният депутат напомни, че ГЕРБ са обещали да построят до края на мандата си три магистрали – „Люлин“, „Тракия“ и „Марица“.

Той изтъкна обаче, че управляващите са облагодетелствани от кабинета на Сергей Станишев, който оставил готови пакети за 9 магистрални участъка – проекти, отчуждения и осигурено финансиране.

„Просто трябваше да строят и е напълно нормално, и дори задължително, за 4 години да се справят“, допълни Димчо Михалевски и подчерта, че обещанието на ГЕРБ да има до 2020 г. 7 магистрали и 7 скоростни пътя е нереалистично.

За програмния период 2014–2020 г. нямало как страната да получи обещаните 4 млрд. евро, а само 1,2-1,25 млрд.

Михалевски коментира и „помпозни съобщения какви стотици хиляди квадратни метра се закърпват през април и май“.

По думите му правителството е обещало да закърпи 308 000 квадратни метра и каза, че за първи път по инициатива на кабинета пътищата се мерят в квадратни метри.

„Общата площ на всички републикански пътища в България е над 132 млн. кв. метра и кръпките, които извършва кабинета, представляват 0,2% от цялата площ“, обобщи Димчо Михалевски.

#БСП #Димчо Михалевски #Русе #Свиленград #скоростен път #България #Катар #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници