Турция струпва военни сили на границата със Сирия

Турция струпва военни сили на границата със Сирия
Карта от официалната сирийска агенция САНА, според която турският самолет е бил свален над сирийска територия миналата седмица; според Турция самолетът е бил над международни води. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция е насочила конвой от военна техника и батарея с ракети земя-въздух към сирийската граница след загубата на турски изтребител, свален от Сирия, съобщиха турските медии.

Информацията не е потвърдена от официален източник. Близо 30 бронетранспортьора и един камион, дърпащи батарея с ракети, напуснали базата си в провинция Хатай в посока границата, съобщава в. „Миллиет“, цитиран от АФП и БГНЕС.

Държавната телевизия TRT показа бронетранспортньор М113, снабден с ракетни пускови установки, които могат да изстрелят осем ракети земя-въздух Stinger.

Турските медии съобщиха вчера, че бронетранспортьорите били изпратени на границата заедно с радио- и радарна техника, но информацията не е потвърдена от Генералния щаб на турските въоръжени сили.

Във вторник турският премиер Реджеп Тайип Ердоган остро осъди пред парламента в Анкара сирийския режим, определяйки го като „жестока диктатура“ и заяви, че правилата на военните ангажименти към Сирия са се променили.

„Всеки военен елемент, който представлява ... опасност за сигурността на турската граница, идващ от Сирия, ще бъде смятан за мишена“, допълни Ердоган.

Според в. „Тараф“ Турция смята да създаде „зона за сигурност“ по границата си на турска територия след инцидента.

#Турция #Сирия #министър-председател на Турция #Реджеп Ердоган #свален самолет #бронетранспортьори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници