ЕС сваля надутите цени за мобилен интернет и роуминг

ЕС сваля надутите цени за мобилен интернет и роуминг
Зам.-председателят на ЕК Нели Крус обяви край „веднъж завинаги“ на надутите сметки за роуминг в ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

От 1 юли 2012 г. мобилният достъп до интернет, необходим за ползването на онлайн карти, видеоклипове, снимки, социални мрежи и електронна поща, ще бъде много по-евтин за пътуващите в други държави – членки на ЕС.

Влизането в сила на нов регламент на ЕС означава, че за пръв път ще се въведе таван за максималната такса за „роуминг на данни“, т.е. за изтеглянето на данни от интернет чрез мобилна връзка, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Правилата за роуминг на данни ще доведат до спестяване на повече от 1000 евро годишно от типичен бизнесмен, пътуващ в ЕС. Семейство на годишна почивка в друга държава от ЕС може да спести поне 200 евро (подробности по тези примери за роуминг на данни се съдържат в приложение II).

Новите правила също така ще намалят максималните цени за гласови повиквания и предаване на текстови съобщения (SMS), съобщават още от Европейската комисия.

Като цяло, в резултат от промените в законодателството на ЕС (за телефонни обаждания, текстови съобщения и данни) потребителите ще спестят 75% от разходите за гама от услуги за роуминг в сравнение с цените от 2007 г.

Тази година европейците ще похарчат около 5 милиарда евро за услуги за роуминг, което означава икономия от около 15 милиарда евро в сравнение с цените преди първият регламент на ЕС относно роуминга да влезе в сила през 2007 г.

„Чрез въвеждането на пределни цени за данните сега разполагаме с роуминг, който отговаря на нуждите на поколението на притежателите на смартфони. С това за всички в ЕС завинаги се слага край на надутите сметки за роуминг. Радвам се, че със своите действия Европейският съюз всяка година успява да спести пари на гражданите“, заяви в четвъртък заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

От 1 юли 2012 г. новите максимални цени за мобилни потребители ще бъдат:

29 евроцента на минута за изходящо обаждане, плюс ДДС;

8 евроцента на минута за входящо обаждане, плюс ДДС;

9 евроцента за изпращане на текстово съобщение, плюс ДДС;

70 евроцента на мегабайт (MB) за изтегляне на данни или навигация в интернет при пътуване в чужбина (таксуване на използван килобайт), плюс ДДС.

През юли 2009 г. много оператори таксуваха изтеглянето на данни от интернет с повече от 4 евро за мегабайт, а сега тази цена ще спадне около шест пъти.

С допълнителното намаляване на цените до 2014 г. максималната цена за изтегляне на данни ще падне на 20 евроцента за мегабайт, плюс ДДС, т.е. икономия от 90% спрямо много от сегашните тарифи.

Операторите могат да предлагат и по-ниски тарифи. Пределните цени са максималното равнище, което действа като защитна мярка, а в резултат на конкуренцията се очаква цените още да се понижат.

Пак от 1 юли 2012 г., за да се спомогне за избягването на „шокираща сметка за данни“, пътуващите извън ЕС лица ще получават чрез SMS, електронна поща или изскачащ прозорец в своя браузър предупреждение, когато сметката им за изтегляне на данни доближи 50 евро или друго, предварително договорено с тях равнище. За да продължи роумингът на данни, потребителите ще трябва да потвърдят, че приемат да надхвърлят тази сума. Това разширява действащата понастоящем в ЕС система за предупреждение.

Европейската комисия отбелязва, че мерките, които влизат в сила от 1 юли, са първите от поредица от действия за постепенното намаляване на пределните цени, водещи в крайна сметка до нова система, въвеждаща на пазара конкуренция и нови големи възможности за избор и за сключване на особено изгодни договори за роуминг, тъй като потребителите ще могат да избират отделен договор за роуминг преди пътуването си или доставчик в страната, в която ще бъдат, по същия начин, както биха избрали Wi-Fi мрежа. Този вариант ще стане възможен от 1 юли 2014 г.

#ЕС #ЕК #мобилни оператори #роуминг #разговори #SMS #Нели Крус #еврокомисар #Европейска комисия #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »