Ето кои са най-опасните държави за пътуване

Ето кои са най-опасните държави за пътуване
Pixabay.com
A A+ A++ A

90 държави са включени в списък на Министерството на външните работи, за които се изисква повишено внимание при пътуване, предаде бТВ. Кой е в графата повишен риск?

Препоръката да се пътува с повишено внимание важи за 50 държави. На следващото ниво – с по-висок риск, са 26.

Предупреждение за преустановяване на пътувания, освен при крайна необходимост, важи за 9 страни, а в червения сектор – като най-опасни държави, се нареждат три.

Франция и Великобритания попадат в една група с Колумбия, но там са и Косово, и Македония. Съветът на дипломатите ни е да се осведомим подробно за актуалната обстановка. Едно ниво по-опасно е в Турция. В тази категория – с повишен риск, са Судан и Нигерия. Там трябва да се избягват определени райони в съответните държави.

Най-голяма е опасността в Йемен, Либия и Сирия.

За тях важи предупреждението за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Склонни ли сме да се откажем от пътуване заради честите атентати?

Случващото се през последните седмици променя нагласите ни за пътуване. Не са много обаче тези, които отказват предплатени екскурзии.

Тероризмът определено спира хората, но не може да сложим всички под общ знаменател, казват някои от пътуващите.

Това вероятно обяснява и реклами като тази: „Гърция – най-сигурното място в Европейския съюз”.

С най-сериозен отлив на български туристи е Турция, въпреки че цените там са изключително ниски. Лек спад в пътуванията има и към Германия, Франция и Лондон.

Нели Кожухарова опровергава статистиката. Тя пътува за Лондон за първи път.

"Не смятам, че тези атентати ще спрат, за да отлагаме нещо подобно. Всички тези ситуации се случват от ужасно много време и не смятам, че ще приключат в рамките на седмица или месец или година. Борбата с тероризма, всички знаем, че ще отнеме вероятно години наред”, казва Нели Кожухарова.

Тя добави, че и в България не е застрахована. Затова не иска да избира дали да пие бира в София или в Лондон.

Българските туроператори все още не знаят каква ще е съдбата на „Катар Еъруейс” след като 9 държави прекъснаха дипломатическите си отношения с богатото емирство. Вече купените билети не могат да се върнат.

#пътуване #чужбина #опасност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай