Оправдаха Радован Караджич за геноцид в Босна

Оправдаха Радован Караджич за геноцид в Босна
Бившият лидер на босненските сърби Караджич (вляво) показан заедно с военния лидер на сърбите в Босна по време на войната, ген. Ратко Младич. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич е оправдан за геноцид в населените места в Босна и Херцеговина по време на войната в бивша Югославия в началото на 90-те.

Радован Караджич беше оправдан след представянето на доказателствата на обвинението за геноцид в общини в Босна и Херцеговина, съобщи в четвъртък Трибуналът за военни престъпления в бивша Югославия, базиран в Хага, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Камарата отчасти уважава иска на обвиняемия, произнася се за оправдаването по първата точка от обвинителния акт и отхвърля останалата част от иска“, заяви южнокорейският съдия О-Гон-Квон на открито заседание в Хага.

Радован Караджич остава обвинен за клането в Сребреница, което представлява геноцид, и по другите девет точни от обвинителния акт за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на войната в Босна между 1992 и 1995 г.

Защитата поиска на заседанието от 11 юни оправдаването на Радован Караджич по 11-те точки от обвинителния акт за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, по които той отговаря.

Регламентът на Трибунала в Хага предвижда, че защитата може да поиска оправдаването на обвиняемия след представянето на доказателствата на обвинението и преди началото на представянето на тези на защитата.

66-годишният Радован Караджич е обвинен в престъпления по време на войната в Босна, която отне живота на 100 000 души, а 2,2 милиона напуснаха жилищата си между 1992 и 1995 г. Обвинението приключи представянето на доказателствата на 25 май. Защитата трябва да започне да представя своите доказателства на 16 октомври.

Процесът срещу Караджич, който беше арестуван през юни 2008 г. в Белград, след като се укрива 13 години, започна през октомври 2009 г. Обвиняемият не се признава за виновен и се защитава сам.

Кървавият конфликт в Босна и Херцеговина през 1992–1995 г. отне живота на най-малко 100 хиляди души, милиони бяха прогонени от своите домове.

Най-трагичният епизод на войната бе продължителната обсада на столицата Сараево и превземането на Сребреница, където армията на генерал Ратко Младич изкла 8000 босненски мюсюлмани.

#Радован Караджич #бивша Югославия #Войната в Югославия #Югославия #Сърбия #босненските сърби #геноцид #Трибунал за бивша Югославия в Хага

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници