Социалистът Дачич получи мандат за правителство в Сърбия

Социалистът Дачич получи мандат за правителство в Сърбия
Снимка от март 2006 г. показва лидера на Сръбската социалистическа партия Ивица Дачич (вляво) до ковчега на бившия югославски диктатор Слободан Милошевич. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Сърбия Томислав Николич връчи в четвъртък мандат за съставяне на правителство на 46-годишния лидер на Социалистическата партия Ивица Дачич, който е бил приближен на бившия югославски диктатор Слободан Милошевич.

Дачич ще бъде начело на коалиционно правителство с участието на Социалистическата партия, Сръбската прогресивна партия и партия „Обединени региони на Сърбия“, предадоха РИА „Новости“ и „Фокус“.

Социалистическата партия, която е третата по влиятелност политическа сила в Сърбия, води близо шест месеца преговори за формиране на коалиционен кабинет с Демократическата партия на бившия президент Борис Тадич. Но преговорите между двете партии достигнаха до задънена улица.

„През последните няколко дни нещата се развиваха много бързо. Има индикации, че Ивица Дачич ще дойде при мен с доказателства, че притежава парламентарно мнозинство, и ще поиска мандат за съставяне на новото правителство. Така изглеждат нещата на този етап. Както аз, така и Вие ще трябва да изчакаме още малко“, заяви президентът Томислав Николич пред държавната телевизия РТС.

Според него това е добра новина, защото продължаването на преговорите ще означава загуба на много ценно време, с което Сърбия и без това не разполага.

Томислав Николич очаква новият кабинет да даде възможност на гражданите да работят, да се грижи за тяхната сигурност, а Сърбия да се приближава към Европа.

Според публикации в сръбския печат в четвъртък ССП ще получи премиерския пост, министерството на вътрешните работи, на образованието, на здравеопазването и едно вицепремиерско място.

СПП ще ръководи министерствата на отбраната и на правосъдието. Обединените региони ще контролират икономическото министерство, както и това на регионалното развитие.

#Сърбия #Сръбска социалистическа партия #ССП #Сръбска прогресивна партия #СПП #Томислав Николич #Борис Тадич #Демократична партия #Ивица Дачич #Слободан Милошевич #министър-председател на Сърбия #Президент на Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници