Мавритания също скъса дипломатическите си отношения с Катар

Мавритания също скъса дипломатическите си отношения с Катар
Pixabay.com
A A+ A++ A

Ислямска република Мавритания стана деветата страна, която скъса дипломатически отношения с Катар. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп разговаря по телефона със саудитския крал Салман. Тръмп изтъкнал необходимостта от единство на страните от Залива. Високопоставен представител на Катар поиска намесата на ООН.

Международното летище в Кувейт стана събирателен пункт за катарци, които трябва да се приберат в родината си. Кувейт не е прекратил отношения с Катар за разлика от Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет, Йемен и други страни, които обвиняват емирството в подкрепа за тероризма.

Към това се прибави и затварянето на сухопътните и морски граници между тези страни. Председателят на катарската национална комисия по правата на човека се оплака от пълна блокада на международните конвенции и поиска намеса на ООН.

Катар твърдо отрича обвиненията срещу него. Американският президент Тръмп изтъкна необходимостта от единство на страните в залива. Държавният глава на Турция също призова към диалог.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "Правилната стъпка за членките на съвета за сътрудничество в Залива е да решат въпросите помежду си с диалог."

Междувременно Саудитска Арабия забрани на хората да публикуват израза на съчувствие към Катар и обяви наказания за нарушителите. Външният министър на страната призова Катар да скъса връзки с палестинската групировка Хамас и с Мюсюлмански братя в Египет, ако иска да прекрати изолацията си.

#Катар #Мавритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »