ЧЕЗ: Уязвимите потребители няма как да инвестират в енергийна ефективност

ЧЕЗ: Уязвимите потребители няма как да инвестират в енергийна ефективност
iNews. bg
A A+ A++ A

"Снабдителните компании са касиер на енергийната система. С либерализацията на пазара тези дружества постепенно ще започнат да прехвърлят събирането на паричните потоци към енергийните търговци. С останалите разпределителни компании имаме относително еднакъв процент на събираемост, съответно и на несъбрани вземания. Регулаторът обаче не взима предвид тези несъбрани вземания в образуването на цената".

Това заяви Тодор Матев, директор "Продажби на дребно" на „ЧЕЗ Електро България“ по време на провеждащата се в Интер Експо Център Конференция "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора", организирана от „Новините Груп“.

Той предупреди, че в момента се наблюдава сериозен проблем с повишаването на енергийната ефективност при уязвимите групи потребители. „Това са хората, които най-малко могат да инвестират в такава ефективност“, отбеляза Матев. Според него е задължително държавата да има по-адекватна политика по отношение на тези хора. „Превенцията на проблемните плащания в сектора минава през редица мерки. За нас най-важно е напомнянето за дължима сума. Средномесечно правим 100 хил. напомняния.

За сравнение - прекъсванията на доставките, които правим са 10 пъти по-малко. Не изключваме извънсъдебно споразумение, цедиране на вземания и в краен случай принудително събиране“, обясни Матев.

Той допълни, че компанията има индивидуален подход към клиентите си. И смята, че управлява добре процеса с техните жалбите. „Важното е клиентът да е активен. Може да не е платил, но е обжалвал, тъй като, примерно, се съмнява в стойностите във фактурата“, посочи още Матев. И компанията разглежда жалбата му, тъй като това е част от работата й.

#ЧЕЗ #Тодор Матев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"