Турски министър поиска още по-дълбоки отношения с България

Турски министър поиска още по-дълбоки отношения с България
Когато има взаимен интерес, проектите се развиват добре, подчерта Егемен Багъш. Снимка: egemenbagis.com
A A+ A++ A

Сътрудничеството между България и Турция е добро, но има голям потенциал и трябва да се задълбочи, заяви турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш по време на посещението си в София.

„Когато има взаимен интерес, проектите се развиват добре“, подчерта Егемен Багъш, цитиран от „Дневник“, и допълни, че по тази причина страната му ще продължи да работи за допълнителен напредък в отношенията с България.

Министърът благодари на страната за подкрепата по пътя на Турция към Европейския съюз и особено за усилията за облекчаването на визовия режим за турски граждани, като определи България като един от най-добрите приятели на Турция.

На въпрос за отношенията на Анкара с бъдещето председателство на ЕС, което ще се поеме от Република Кипър, Егемен Багъш заяви, че не е необходимо да има такива отношения и в преговорния процес с ЕС, той и екипът му общуват главно с Европейската комисия и Европейския парламент.

От своя страна българският външен министър Николай Младенов заяви, че е провел „изключително ползотворен разговор“ с Егемен Багъш, по време на който са обсъдили двустранните отношения между двете съседни държави, евроинтеграцията на Турция, както и ситуацията в Сирия.

Николай Младенов изрази загриженост за случващото се в Сирия и подчерта, че България, заедно с ЕС, и Турция търсят изход не само за спиране на насилието, но и за политически преход, „който да позволи на сирийския народ да тръгне по пътя на демократичното развитие“.

Българският министър изрази надежда да бъде засилено сътрудничеството в областта на енергетиката, както и да бъдат подобрени връзките в трансграничното сътрудничество съвместно между България, Турция и Гърция.

Николай Младенов каза, че има напредък по инфраструктурния проект „Русе–Свиленград“, и обяви, че в петък ще бъдат открити още 68 км от жп линията София–Свиленград – отсечката между Пловдив и Димитровград.

„За България отношенията с Турция, както и с всички наши съседи са от изключителен приоритет, тъй като те създават стабилност, от която обществото и региона имат нужда“, каза още Николай Младенов.

#Турция #България #София #Анкара #Николай Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"