Катар е платил откуп от 1 млрд. долара за освобождаването на похитени в Ирак

Катар е платил откуп от 1 млрд. долара за освобождаването на похитени в Ирак
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Катар е платил откуп от 1 млрд. долара за освобождаването на похитени в Ирак членове на кралското семейство. Парите били предадени на силите за сигурност на Иран и на групировка, свързана с „Ал Кайда“. Именно това действие на управляващите в Доха е причина седем арабски страни да скъсат дипломатическите си отношения с Катар, пише британският вестник "Financial Times", цитирано от НОВА.

Изданието се позовава на източници, запознати със ситуацията. Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Либия, Йемен и Малдивската република пък обясниха демарша си с обвинения, че Доха подкрепя дейността на терористични групировки в Иран.

Според командири на въоръжени групировки и правителствени представители на държави от региона, Катар е платил за освобождаването на 26 члена от катарското кралско семейство в южен Ирак и на „50 въоръжени лица, пленени от джихадистите в Сирия“.

Сделката била извършена през април.

През декември 2015 г. неизвестни похитиха катарски ловци на соколи от лагер в пустинята Наджаф в едноименната провинция, граничеща със Саудитска Арабия. По данни на източник на РИА-Новости в иракската полиция сред похитените имало представители на управляващото семейство в Катар.

Преговорите за освобождаването на заложниците между Доха, Иран и ливанското проиранско движение „Хизбола“ се водили повече от година. На 26 април ловците бяха освободени и предадени на катарския посланик в Ирак.

 

#Катар #похитени #откуп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »