Плевнелиев: Не се страхувам от обрат

A A+ A++ A

Кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев не се страхува от това, че основният му съперник Ивайло Калфин може да постигне обрат на втория тур на президентските избори.

„Не ме е страх от обрат в неделя. За първи път за последните 20 години видяхме един съзнателен вот. Хората гласуваха „за“ – „за“ политики и „за“ ангажименти“, заяви той в понеделник сутринта по бТВ.

Междувременно междинните резултати от обработката на протоколи от вчерашните президентски избори показват, че разликата между Плевнелиев и Калфин се свива с около 3–4% в сравнение с резултатите от екзит половете и паралелните преоброявания на социологическите агенции, представни в изборната нощ.

Така резултатът на Плевнелиев вече е малко под 40% от прогнозирани над 41%, а този на Калфин набъбва леко до 29.7% от прогнозирани около 27%.

„Разликата между мен и Калфин е сериозна, но това не ни успокоява по никакъв начин – правим пълна мобилизация. На снощните пресконференции Доган се позиционира много ясно, така че ние сме силно мобилизирани. Нека за първи път в историята изберем президент без гласовете на Доган. Вие видяхте, че цялата кампания на Калфин беше като вот на недоверие срещу правителството“, каза още Плевнелиев, цитиран от бТВ.

След като на пресконференцията в неделя вечерта Плевнелиев заяви, че е приятно изненадан от изборния си резултат, в понеделник той разкри, че имал чувството, че ще спечели още на първи тур.

„Имаме силен противник. За мен отново ще има безпринципна ситуация, при която Калфин и Данаилов ще обещаят всичко на всички. Изборът в момента е доста ясен – Плевнелиев срещу Калфин. Хората могат ясно да преценят кой какво е направил през последните години“, посочи той.

Кандидатът на ГЕРБ се надява да привлече „сериозна подкрепа“ от избирателите, гласували за бившия еврокомисар Меглена Кунева в неделя. По последни данни Кунева е получила около 13% от гласовете.

„Съзнаваме, че за първи път по средата на мандата си партия получава подобна подкрепа. Аз съм партньор на Борисов и на правителството, ще подкрепям политиката им. Категорично заявявам обаче, че ще бъда партньор и на всички други правителства на България, които работят за държавата“, обяви още Плевнелиев.

Той отхвърли възможността за нов дебат с конкурента си Ивайло Калфин, като я определи като нещо „изтъркано“, защото по думите му двамата с кандидата на БСП са „толкова различни, че няма какво повече да видят хората“.

„В тези тежки времена ни трябва стабилност, а аз се притеснявам, че Калфин ще работи за кризата. Дебатът в bTV беше съвсем различен – имахме и дама с европейско представянe. Мисля, че се справих добре, и мисля, че с госпожа Кунева направихме един добър, европейски дебат“, заяви още той

#Росен Плевнелиев #Ивайло Калфин #Меглена Кунева #Волен Сидеров #БСП #ГЕРБ #Атака #президентски избори #избори #избори 2011

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници