Здравната каса няма да останат болници без пари

Здравната каса няма да останат болници без пари
бТВ
A A+ A++ A

Няма да останат болници без пари, увери в ефира на bTV подуправителят на Здравната каса д-р Димитър Петров.

По думите му около 20 юни ще има заседание на Надзорния съвет и се очаква буфер. Всички резерви, които се очертават, ще бъдат разпределени там, където е отчетена надлимитна спешност, каза д-р Петров.

Той прогнозира, че за второто тримесечие ситуацията ще се стабилизира.

Касата е разпределила това, което е договорено в бюджета и Националния рамков договор, който е подписан с Лекарския съюз, изтъкна още подуправителят на НЗОК.

„Догорили сме 137,2 млн. лв. месечно за болниците. При разпределението обаче има заложен буфер от 3%, който е около 4 милиона и не е даден предварително в бюджетите на болниците. Те ще го усвоят, но не го виждат. Така че остават около 133 милиона”, посочи той.

„В тези 133 милиона има т. нар. дейности, които не са в никакви лимити, плащаме ги толкова, колкото са извършват – там са химиотерапията, лъчелечението, ражданията, дейностите по новородените, хемодиализата, интензивните грижи.  Тези дейности нарастват главно по отношение на химиотерапията и лъчелечението – от 30 са станали 35 милиона, поради което другата компонента от 107 милиона е намаляла на около 101-102”, обясни д-р Петров.

Той не приема критиките, че Касата се държи неадекватно.

„Докато бюджетът е същият, ние няма откъде допълнително да финансираме тази дейност. Освен това тези стойности са договорени с Лекарския съюз”, изтъкна д-р Петров.

#Д-р Димитър Петров #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »