София Прайд гневни на изказванията на Марешки

София Прайд гневни на изказванията на Марешки
YouTube
A A+ A++ A

Приравняването на сексуалната ориентация с икономическа зависимост и призоваването "такива хора" да бъдат третирани като престъпници, които нямат право да упражняват функции на народни представители, както и квалифицирането на хомосексуалността като "извращение" е недопустимо поведение на зам.-председател на Народното събрание и е противоправно, предаде Дарик.
 
Тази позиция изразиха в отворено писмо от "София Прайд" след изказвания на депутата Веселин Марешки в последните дни.

В писмото си те припомнят думите на лидера на партия "Воля" от трибуната в пленарната зала на 31 май. "Ние призоваваме, освен икономическия конфликт на интереси, да бъдат записани и хомосексуалните конфликти на интереси, конфликта на интереси, свързан със зависимост от алкохол и злоупотреба с наркотични вещества. Защото няма да допусна, откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде и не само аз, а всеки един нормален български гражданин. Всеки трябва явно да излезе и да каже своите зависимости, за да се знае кой какъв е и кой от името на какви зависимости гласува за определен закон или за нещо друго", заяви от трибуната депутатът.
 
От движението посочват, че днес пред NOVA Марешки "не просто утвърди тези свои думи, но с ново изявление прибави към тях и други оскърбителни спрямо нехетеросексуалните хора".

"За мен са гласували българи, които харесват това, което правя аз. Това, че не ме харесват някои хора, за да ме харесат, няма да стана гей, няма да ползвам наркотици, няма да пия алкохол, няма да пуша цигари, и няма да ставам гей никога. Казвам ги всички тези неща, за да е ясно на хората“, каза той в национален ефир. 

"С цитираното изказване от трибуната на парламента Марешки нарушава Конституцията на Република България, в която се е заклел като народен представител и извършва пряка дискриминация по признак сексуална ориентация, така както е разписана в Закона за защита от дискриминацията. Изказването му е и в разрез с Хартата на основните права на Европейския съюз, въпреки че в собствения устав на партия "Воля" е записано, че нейна основна цел е "да участва в българския политически живот като защитава неотменните човешки права и свободи". Тъкмо такова неотменимо право е и неприкосновеността на личния и семеен живот, безогледна намеса в която предлага Марешки", аргументират позицията си от организацията.
 
От "София Прайд" призовават Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да разгледа случая и ако установи нарушение на етичните норми за поведение, да наложи на Веселин Марешки наказание.
 
"Също така, настояваме народният представител Веселин Марешки да се извини публично за направеното изказване и да препотвърди своя ангажимент към ценностите на Европейския съюз за зачитане на човешките права и равенството в качеството си на народен представител в Република България", посочват в писмото си от организацията.

#София прайд #Веселин Марешки #гей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"