Валдис Домбровскис: Европейската комисия подкрепя България за приемането на еврото

Валдис Домбровскис: Европейската комисия подкрепя България  за приемането на еврото
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Европейската комисия подкрепя усилията на България за присъединяване към Еврозоната. Това заяви в София зам.- председателят на комисията, отговарящ за единната валута, пише бТВ.

„Европейската комисия подкрепя усилията на България  за приемането на еврото, за да приемат единната валута, държавите трябва да покрият номинални критерии, по които България се справя доста добре, но остава въпроса за тяхната устойчивост”, обяви Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог.

Домбровскис отчете, че страната ни се справя добре с покриването на изискванията, но трябва да покаже устойчиво повишаване на жизнения стандарт.
Въпреки препоръките на еврокомисията за преодоляване на икономическите дисбаланси, финансовият министър Владислав Горанов коментира, че се чувства като отличник. Той отново подчерта приемането на еврото като основен приоритет.

„Аз се надявам, че ние можем да коментираме с колегите .. едно ускорено присъединяване към ЕРМ 2 , но това е нашето желание, а каква ще е реакцията на тези държави – вижте Шенген – отдавна сме изпълнили критериите, но не ни дават. „Когато за пръв път станах финансов министър дори нямаше разговори, сега поне разговори има – това е разликата”, коментира Горанов.

#евро #ЕК #Валдис Домбровскис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »