Какво не знаете за диабета?

Какво не знаете за диабета?
A A+ A++ A

Диабетът през последните десетилетия се превръща в тиха епидемия, която обхваща все повече хора. Според данни на Световната здравна организация 246 милиона души в света боледуват от диабет. Това са приблизително 6% от човечеството на планетата. Научете от нас някои интересни факти за това толкова често срещано заболяване:

  1. Азиатците боледуват 5 пъти по-често, сравнено с бялата раса. Независимо от по-ниското им тегло и по-редките проблеми със затлъстяването, болестта е много характерна за жълтата раса.

  2. Индия може да бъде наречена столицата на диабета. Към днешна дата само в Индия броят на болните от диабет е 40 милиона. Очаква се през 2025 година тази цифра да скочи до 70 милиона.

  3. Телосложението тип „ябълка“ (натрупване на излишно тегло в коремната област) много често е свързано със заболяването.

  4. Диабетът причинява 6 смъртни случая на минута.

  5. Най-честият ранен симптом на заболяването е силната жажда.

  6. Причината за скока на диабета се крие в самите нас. Лошото хранене и заседналият начин на живот са провокатор на болестта. Ако тези фактори се оптимизират, заболеваемостта ще намалее с 50%.

  7. Диабетът е причина номер 1 за бъбречна недостатъчност в световен мащаб.

  8. Годишно диабетът става причина за 5 милиона случая на слепота.

  9. Лечението на болните с диабет се изчислява на приблизителна годишна стойност 215–375 милиарда долара.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »