Сърбия на път да състави правителство начело с Ивица Дачич

Сърбия на път да състави правителство начело с Ивица Дачич
Сръбската социалистическа партия на Ивица Дачич (на снимката) е на път да сформира правителство със Сръбската прогресивна партия, след като близо два месеца води преговори за съставяне на кабинет с Демократичната партия. Снимка: kurir-info.rs
A A+ A++ A

Новият премиер на Сърбия Ивица Дачич от Сръбската социалистическа партия ще получи мандат за съставяне на правителство от президента Томислав Николич в четвъртък.

В новия кабинет на Сърбия ще участват освен социалистите, и Сръбската прогресивна партия на държавния глава, и Обединените региони на Младжан Динкич, предаде БГНЕС.

„През последните няколко дни нещата се развиваха много бързо. Има индикации, че Ивица Дачич ще дойде при мен с доказателства, че притежава парламентарно мнозинство, и ще поиска мандат за съставяне на новото правителство. Така изглеждат нещата на този етап. Както аз, така и Вие ще трябва да изчакаме още малко“, заяви президентът Томислав Николич пред държавната телевизия РТС.

Според него това е добра новина, защото продължаването на преговорите ще означава загуба на много ценно време, с което Сърбия и без това не разполага.

Томислав Николич очаква новият кабинет да даде възможност на гражданите да работят, да се грижи за тяхната сигурност, а Сърбия да се приближава към Европа.

Сръбската социалистическа партия е на път да сформира правителство със Сръбската прогресивна партия на Томислав Николич, след като близо два месеца води преговори за съставяне на кабинет с Демократичната партия на предишния държавен глава Борис Тадич.

Според публикации в сръбския печат в четвъртък ССП ще получи премиерския пост, министерството на вътрешните работи, на образованието, на здравеопазването и едно вицепремиерско място.

СПП ще ръководи министерствата на отбраната и на правосъдието. Обединените региони ще контролират икономическото министерство, както и това на регионалното развитие.

#Сърбия #Сръбска социалистическа партия #ССП #Сръбска прогресивна партия #СПП #Томислав Николич #Борис Тадич #Демократична партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници