900 лв. месечни премии за олимпийски шампиони предлага правителството

900 лв. месечни премии за олимпийски шампиони предлага правителството
Предложението на кабинета „Борисов” е размерът й да бъде фиксиран законово, като за златен медал той да стане три минимални работни заплати, а за сребърен и бронзов – съответно 90% и 80% от премията за златно отличие. Снимка: explow.com
A A+ A++ A

Месечните премии на олимпийските медалисти, прекратили състезателната си дейност, да се увеличат до близо 900 лв., реши правителството, като предложи промени в Закона за физическото възпитание и спорта.

Първото предложение се отнася до размера на финансовата подкрепа, която бившите спортисти получават за призово класиране на олимпиада.

Досега размерът на премията за златен, сребърен и бронзов медал се определяше ежегодно със заповед на министъра на физическото възпитание и спорта, съгласувано с министъра на финансите.

Предложението на кабинета „Борисов“ е размерът й да бъде фиксиран законово, като за златен медал той да стане три минимални работни заплати (290 лв. от 1 май 2012 г.), а за сребърен и бронзов - съответно 90% и 80% от премията за златно отличие.

Премахва се и различната финансова тежест, която е имал всеки един медал. Според досегашните разпоредби на закона 100% от размера на премията се получава само за един медал, като се зачита най-високото постижение. За всеки следващ медал, спечелен на олимпийски игри, са се изплащали само 10% от полагащата се за него премия.

Новото предложение предвижда за всеки спечелен олимпийски медал да се получава премия в пълен размер.

Тези разпоредби вече ще се отнасят и за медалистите от параолимпийски игри, прекратили активна състезателна дейност.

По закон средствата за премии за олимпийските призьори се осигуряват от отчисления от приходите на Българския спортен тотализатор.

#Олимпиада #медал #премия #параолимпийски игри #Български спортен тотализатор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лондон 2012
Последно от Лондон 2012

Всички новини от Лондон 2012 »