Мащабни проверки заради зачестилите нарушения в горите

Мащабни проверки заради зачестилите нарушения в горите
pixabay.com
A A+ A++ A

Мащабни проверки за контрол по опазване на горите и движението на дървесината у нас се провеждат в страната, съобщиха от пресслужбата на Министерство на земеделието, храните и горите, предаде бТВ. Проверките са по две направления – от 2 дни се извършват както комплексни проверки, така и чрез поставянето на временни контролни горски пунктове пред големите ползватели на дървесина.

При тях на входа на голямо преработвателно предприятие са задържани два камиона с технологична дървесина без задължителните проследяващи GPS-и.

Заради неподчинение на разпоредбите на горските служители от единия шофьор се е наложила намесата и на полиция. Инцидентът става през нощта на 30 срещу 31 май.

След проверката се оказва, че самата дървесина е с документация и законен произход.

Камионите обаче са извършили над 100 курса без задължителните GPS-и, за което са съставени актове и констативни протоколи.

При комплексните проверки са инспектирани 45 обекта за добив на дървесина –  сечища, 74 обекта за преработка на дървесина и 10 превозни средства.

Съставени са 10 акта и са дадени разпореждания за още 11 акта за установяване на административни нарушения. За отстраняване на пропуски са издадени и 30 констативни протокола с конкретни предписания.

Най-честите констатирани нарушения при проверките освен превоз без задължителните GPS-и и проследяващи устройства на камионите, са още неработещи или ненасочени в правилна посока камери за видеонаблюдение, както и че не са вкарани билетите за постъпилата дървесина.

В проверките участват над 120 служители от Държавните горски стопанства, Регионалните дирекции по горите и Изпълнителната агенция по горите. На 10-те временни контролни горски пункта са съставени 6 акта и 13 констативни протокола при проверката на 278 превозни средства. Най-много нарушения са констатирани в Пловдивско.

#незаконна сеч #Пловдив #проверки #нарушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »