Рекорден брой фирми се отчитат на държавата онлайн

Рекорден брой фирми се отчитат на държавата онлайн
Навярно този рекорден процент е допринесъл и за липсата на дълги опашки, които сме свикнали да виждаме пред агенцията в последните години, коментира директорът на Агенцията по вписванията Юлиян Митев. Снимка: „Дневник”
A A+ A++ A

Рекорден брой фирми са подали Годишните финансови отчети (ГФО) по интернет, показват данните на Агенцията по вписванията.

До 27 юни процентът достигал 67%, докато през минали години не повече от 30–40% от фирмите са се възползвали от онлайн услугата.

Фирмите и дружествата плащат по 50 лв. за подаването на ГФО. Подаването по интернет е два пъти по-евтино – 25 лв., и е необходим само електронен подпис.

Служителите в агенцията отчитат подаване на отчети на секунди. В понеделник например от 11 293 подадени отчета, 5943 са подадени по интернет, т.е 53%.

Новият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Юлиян Митев разчита този висок процент и като факт, че хората имат доверие на електронната система.

„Навярно този рекорден процент е допринесъл и за липсата на дълги опашки, които сме свикнали да виждаме пред агенцията в последните години. Въпреки че подаването на Годишни финансови отчети започва през април, по стара българска традиция се чака последният момент. Така от около две седмици се е засилил броят на тези, които подават такива отчети. Служителите на гишетата не се изненадват и очакват пикът да е в последните два дни – четвъртък и петък“, коментира Юлиян Митев.

Той призна, че понякога проследява колко време отнема на един гражданин да влезе в Агенцията и да свърши работа и казва, че това е не повече от 30 мин.

В последната седмица пък службите по регистрация при Регионалните дирекции на Агенция по вписванията имат и удължено работно време – от 07:30 до 19:00 часа.

#Агенция по вписванията #годишен финансов отчет #ГФО #Юлиян Митев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"