Изкуствен интелект победи на игра световен шампион

Изкуствен интелект победи на игра световен шампион
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Изкуствен интелект, разработен от DeepMind на Google, победи световния шампион на настолната игра „Го“ Ке Джи. Алгоритъмът, носещ името AlphaGo, си осигури победата, след като надви човешките способности в две поредни игри, предава BBC, цитирано от Profit.bg.

Основателят на DeepMind Демис Хасабис посочи, че Ке Джи е играл „перфектно“ и е провокирал AlphaGo да достигне пълния си потенциал, за да победи.
След загубата Ке Джи казва пред репортери, че е леко натъжен, тъй като според него е играл доста добре.

Играта „Го“ е измислена в древен Китай, като представлява местене на пулове по дъска с координатна мрежа в размер 19 на 19 слота. Целта на играта е да се „завладеят“ колкото се може повече позиции.Играта е смятана за една от най-комплексните в света, като се явява много по-предизвикателна за компютрите, отколкото играта на шах.AlphaGo е изграден на база експертиза на стари мачове и стотици реализирани игри сам срещу себе си.

Компанията споделя, че плановете й предвиждат изкуственият интелект да бъде приложен в сферата на медицината и науката.Професор Ноел Шарки, компютърен учен в университета в Шефилд, завява, че въпреки всичко, остава много път да бъде извървян до създаването на истински изкуствен интелект.

"Това е невероятно постижение, като повечето експерти мислеха, че победа на изкуствен интелект на „Го“ ще може да се случи след 20 години, така че DeepMind вече са с едни гърди напред, но този изкуствен интелект няма реален интелект. Той не осъзнава, че играе игра и не може да ти приготви чаша чай след това“, казва ученият.

Професор Нело Кристиани от университета в Бристъл добавя, че това е машина, която умее да се учи, но все още не става дума за истински интелект.

#изкуствен интелект #победа #световен шампион

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »