Apple набавя служители завършили безплатната й академия

Apple набавя служители завършили безплатната й академия
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Технологичната компания Apple разширява броя на служителите си. Тя ще наеме два пъти повече младежи с компютърни умения, след като завършат европейската й Академия за програмиране, пише ВВС, цитирано от Profit.bg. Образователният център, който отвори врати миналата година, се намира в Неапол, Южна Италия. В продължение на една година студентите там се учат да програмират, да разработват технологични приложения и да създават стартъпи.

Младежите се избират след конкурс, в който могат да участват хора от всякаква националност. Те не трябва да плащат за записване, а лекциите са на английски език. През юни ще има нов кръг от изпити в Мюнхен, Париж, Лондон, Мадрид, Рим и Неапол.

Ще бъдат избрани 400 студенти на въдраст между 18 и 30 години, които ще преминат през курсове, организирани от университета „Федерико Втори“ и Неаполския университет през есента. Решението на компания като
Apple да участва директно в обучението е свързано с филатропията и интересите на самата компания. За по-малко от десет години разработването на компютърни приложения се превърна във важен източник на доходи и работа.

Според Apple дигиталният й магазин предлага два милиона приложения и само в Европа е създала над един милион работни места. Но от известно време се наблюдава пропаст между търсенето на служители с изисквания опит за разработване на приложения и подготовката на хората, които кандидатстват за подобни работни места.

Това означава, че служители без изискваните способности не получават работата, а работодателите не успяват да намерят необходимата квалифицирана работна ръка. Поради това Apple взема необходимите мерки, за да създава собствени таланти.

Кибератаката, която се случи в средата на май и засегна над сто държави чрез вирус, „отвличащ“ информацията в компютъра и изискващ плащането на откуп, отново показа липсата на експерти по киберсигурност. Директорът по сигурността на IBM Марк ван Заделхоф намекна за промени в начина на наемане на специалисти по дигитално програмиране. IBM има международна мрежа от университетски споразумения за реализирането на проекти, свързани с киберсигурността.

Но в статия, публикувана от Harvard Business Review, Ван Заделхоф посочи, че за разрешаването на съществуващите ограничения е необходимо в технологичния лагер да бъдат привлечени хора без опит.

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от големите икономики, Германия е по-ефективна от САЩ в развиването на професионалните способности. Но е много тревожно, че в страните, участващи в организацията, има 200 милиона души, които са почти неграмотни и с ограничени компютърни умения, а това ги прави уязвими спрямо силите на глобализацията.


Това са хора с умения за четене на 10-годишно дете, чиито възможности да намерят работа са сериозни застрашени от технологиите. ОИСР счита, че Гърция е една от страните, които не са успели да отговорят на предизвикателството да се адаптират към модерната икономика.

Организацията предупреждава, че Великобритания, Австралия, Ирландия и САЩ трябва да са внимателни към тази ситуация, защото способностите, които има работната им сила, не са съобразени с необходимостите на индустриите, стимулирани от технологиите.

Проекти, като академията на Apple, са ориентирани към избирането на най-добрите, но ОИСР отбелязва, че е опасно да се игнорира реалността с хората, които не принадлежат към тази група.

Андреас Шлейхер, директор на отдел „Образование“ в ОИСР, казва, че има голяма необходимост от социална и икономическа гледна точка от обучаването на населението, за да се избегне социалното разделение, което може да причини глобализацията.


„Не бива да очакваме служителите да приемат да изгубят работното си място заради автоматизацията, ако не се чувстват подготвени да получат или създадат нови работни места“, предупреждава Шлейхер.

#Apple #обучение #възможности

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »