Камерите на КАТ не могат да снимат от новите патрулки

Камерите на КАТ  не могат да снимат от новите патрулки
YouTube
A A+ A++ A

Мобилните камери на КАТ не могат да снимат от новите патрулни коли. Ако искат да използват своите 148 устройства, пътните полицаи в страната ще трябва да поддържат в изправност и толкова от досегашните си автомобили, от които се снима без проблем. Информацията бе потвърдена от шефа на "Пътна полиция" старши комисар Бойко Рановски, предаде "Дарик".
 
Многократно пътните полицаите пробвали да монтират обектива TFR1-M на предното или на задното стъкло на новите "Киа". Но заради различния кварцов състав на стъклата и заради наклоните, под които се пречупва светлината, снимките ставали мътни. На голяма част от записите номерата на автомобилите или се виждали слято, или нямало разлика между отделни цифри - например между 8 и 9, разказаха източници от КАТ пред "Труд". 

Според тях преди години производителите на мобилните радари TR4D и камерите им TFR1-M са съобразили параметрите им с използваните тогава патрулки. А когато миналата година МВР купувало новите автомобили, никой не се сетил, че може да се появи несъответствие.
 
Новите патрулни автомобили бяха купени като част от обществена поръчка за 27 млн. лева. Тя приключи през август м.г. по времето на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Според договора службите на КАТ в страната трябва да получат общо 278 патрулни автомобила. Те ще пристигат на няколко транша и ще бъдат пускани по пътищата след пълното им оборудване.

"Има такъв проблем със стъклата. Но не е само тази причината, за да не се монтират вътре камерите. Новите автомобили имат ербег и ако той се отвори, камерата може да удари лошо нашия служител в главата", коментира пред изданието старши комисар Бойко Рановски. "При такава опасност не можем да монтираме камерата вътре в патрулния автомобил", уточни той, като в същото време похвали качествата на новите патрулни коли.
 
"Има и варианти камерата да бъде слагана на предния капак или на покрива на автомобила, като устройството само се включва в тях. Може да се слагат на тринога до колата и точно такава е обществената поръчка, която е в ход, за още 59 камери", поясни още старши комисар Рановски.
 

#КАТ #камери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »