У нас броят на пушачите расте, а в богатите страни намаляват

У нас броят на пушачите расте, а в богатите страни намаляват
pixabay.com
A A+ A++ A

България е първа сред страните в Европейския съюз по тютюнопушене, предаде "Дарик". Според членовете на коалиция "За живот без тютюнев дим" 17 800 българи годишно умират от болести, причинени от употреба на тютюн. Тази година мотото на Световния ден без пушене е "Тютюнът - заплаха за развитието". Най-голямо внимание ще се обърне на здравните рискове и развиването на политики за намаляването на използване на тютюн.

Един от най-големите проблеми е, че хората не са наясно с пораженията, които понасят от цигарите, смята зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.
 
"Каква вреда причиняват на хората, които обичат, най-вече на своите деца. И дали, ако те осъзнават, че пушейки в присъствието на детето си, когато те вдишват като пасивни пушачи тютюнев дим, какво им причиняват", коментира тя.

Доказано е, че ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Проучване през 2015 г. показва, че поне петима от всеки десет ученици е пробвал тютюневи изделия. Повече от половината опитали са настоящи пушачи.

Днес Коалиция "За живот без тютюнев дим" организира безплатни изследвания, които ще бъдат достъпни за всички желаещи. Прегледите ще се проведат в пространството пред Народния театър "Иван Вазов" между 10.00 и 17.00 ч. 

"Те ще могат да установят количеството въглероден окис в издишания въздух нивото на кислород в кръвта еластичността на белия дроб, която е значително намалена при дългогодишни пушачи", обясни вида на изследванията председателят на коалицията д-р Гергана Гешанова.

В последните 60 години броят на пушачите в най-развитие и богати страни в света е намалял до три пъти, докато в България се бележи значим растеж.

#пушачи #България #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »