До живот на Лазар Колев за убийството на Белнейски

До живот на Лазар Колев за убийството на Белнейски
Телата на двете момичета бяха открити в местността Грамадите през януари 2006 г. Според експертизите извършителят е изнасилил своите жертви и след това ги е убил по особено жесток начин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата, с която на подсъдимия Лазар Колев е наложено наказание „доживотен затвор без замяна“ за особено жестокото убийство на сестрите Белнейски, съобщиха от съда.

Колев беше осъден за това, че на 28.01.2006 г. с цел да бъдат прикрити други престъпления (изнасилване и блудство), с особена жестокост и по особено мъчителен начин умишлено е умъртвил сестрите Росица и Христина Белнейски в района на град Пазарджик, припомня БГНЕС.

Телата им бяха открити през януари 2006 г. в местността Грамадите. Двойното убийство, извършено по изключително жесток начин, шокира цялото българско общество.

Подсъдимият трябва да заплати на родителите на момичетата обезщетение за претърпени морални вреди общо в размер на 400 000 лв.

Съдът прие, че повдигнатите обвинения срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза, макар професионално поднесена, е изцяло опровергана.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в петнадесетдневен срок от съобщението до страните.

В делото са дали показания над 50 свидетели, направени са 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина.

Като доказателство са използвани ДНК експертизи на биологичен материал, открит в тялото на Христина и под ноктите на Росица, който според изследванията е идентичен с ДНК на Колев.

Освен съдебномедицинските експертизи, изготвени в България, е назначена и експертиза в Австрия.

По време на съдебния процес е осъществена видеоконферентна връзка с вещото лице от тази лаборатория.

Един от най-добрите австрийски специалисти в ДНК анализа изцяло е потвърдил изводите, направени от българските експерти.

#Росица #Христина #Белнейски #Пазарджик #Грамадите #убийство #блудство #изнасилване #Лазар Колев #Пловдив #апелативен съд #Върховния касационен съд #Австрия #експертиза #ДНК #показания #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »