Страдате ли от номофобия

Страдате ли от номофобия
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Изпитате ли тревога, ако забравите телефона си у дома? Ако е така, то има вероятност да страдате от „номофобия“ - страх да останеш без мобилен телефон. Наименованието идва от английски език - no mobile phone phobia, пише "ДАРИК".

Милиони хора по света страдат от „номофобия“. Според експертите това е психическо заболяване като анорексията и посттравматичния стрес, което може да бъде диагностицирано по ред симптоми.Изследване показва, че представителките на нежния пол са със 17% по-застрашени да страдат от номофобия. Резултатите от проучването показват, че жените са много по-склонни да изпитват тревожност, ако забравят мобилния си телефон вкъщи, отколкото мъжете.

 



Редица психиатри предлагат номофобията да бъде включена в списъка с психични разстройства DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), който се смята за най-авторитетния орган за психическо здраве в Щатите. Както при много други заболявания, хората, страдащи от номофобия, не подозират или твърдо отричат съществуването на какъвто и да е проблем. Ето и симптомите:

1. Чувствате се некомфортно, ако нямате постоянен достъп до телефона си.

2. Проверявате телефона си в леглото щом отворите очи.

3. Задължително взимате телефона си, когато сте в банята.

4. Изпитвате ужас, когато ви падне батерията или забравите телефона си.

5. Постоянно гледате в телефона си дали може да хванете някъде безплатно интернет.

6. Изпитвате постоянна потребност да гледате в екрана за някакви известия или новини.

7. На всеки няколко минути ровите в социалните мрежи просто по навик.

8. Докато спите, държите телефона си под възглавницата или близко до вас.

9. Пишете съобщения или се ровите в социалните мрежи, докато шофирате или правите нещо друго, изискващо внимание.

10. Нямате представа какво да правите, ако телефонът не е в ръцете ви.

Според д-р Дейвид Грийнфийлд, който е асистент професор по психиатрия в медицинския университет в Кънектикът, привързаността към смартфона наподобява други пристрастявания и води със себе си промяна в нивата на допамин в мозъка. Допаминът е невротрансмитер, който регулира дял от мозъка, свързан с награждаването. Това означава, че той мотивира хората да правят неща, за които мислят, че ще бъдат възнаградени впоследствие. Грийнфийлд е основател на Центъра за пристрастявания към интернет и технологиите, който има за цел да помогне на хората да намерят баланс в живота си.

 


“Всеки път, когато получите известие от телефона си, нивото на допамин в мозъка се повишава леко, което ви кара да изпитвате непреодолимо желание да проверите дали става въпрос за кратко съобщение от някого, когото харесвате, електронно писмо, или каквото и да е друго,” коментира Грийнфийлд за Business Insider. “Идеята е, че вие нямате представа какво ще е следващото известие, нито когато точно ще го получите, което кара мозъка ви да ви да иска постоянно да проверява. Това е най-малката ротативка в света“.

За да се справите с този проблем, може да си наложите прости правила, които да спазвате.
Спрете да пишете, докато шофирате. Не го взимайте в банята. Наложете си да не го използвате, когато сте с приятели. Ако сте на среща, договорете се да проверявате телефона си за пет минути веднъж на час и половина.

 

#пристрастяване #телефон #фобия #номофобия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"