Оръжия на български революционери представени в музей

Оръжия на български революционери представени в музей
Източник: pixabay
A A+ A++ A

44 хладни оръжия на 38 воеводи и революционери събра в изложба Регионален исторически музей – Велико Търново. Това съобщи директорът на културната институция Иван Църов, предаде Радио „Фокус“ – Велико Търново. Експозицията носи името „Сабите на войводите”. В нея са представени оръжия, притежание на общо 18 български музея. Сабите са изработени в периода от 1835 година до 1876 година. Сред тях са и тези на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Велчо Атанасов Джамджията, Отец Матей Преображенски и други борци за българската свобода. Най ценният експонат, който според директора на Музея ще е и най-интересен за посетителите, е сабята на Васил Левски.

Апостолът на българската свобода е представен в изложбата с най-много оръжия – три. Това са сабя, щик и кама. Те са предоставени от Регионалния исторически музей в Ловеч. Преобладаващата част от оръжията, които могат да се видят в изложбата, са изработени в България, от майстори ковачи. „Има някой експонати, които са произведение на изкуството. Има оръжия, които са били трофейни за техния собственик, т.е. той е победил някой враг и се сдобил с оръжие. Това обяснява надписите на старотурски върху някой от оръжията.

Сабята на Ботев е румънски армейски образец от 1861 година. На нея е изобразен герба на румънския владетел. Ботев я закупува, когато започва въоръжаването на четата, което се случва на територията на днешна Румъния. Има няколко армейски образци на щикове. Например Левски е притежавал такъв от времето, когато е бил в Легията в Белград. Има някой оръжия, които са руски военни образци, което е обяснимо, защото по онова време всеки се е снабдявал с оръжие, откъдето може. Много интересен е случаят със сабите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър.

Това са револверни саби, произведени в град Лиеж в Белгия. Към дръжката е конструктивно прикрепен револвер Лефуше. Сабите са с два поредни номера – 345 е на Хаджи Димитър, 346 е на Стефан Караджа“, допълни Иван Църов. Той посочи, че сред експонатите е и ятаганът на Отец Матей Преображенски, който е предоставен от семейство, преки наследници на възрожденеца. От фонда на Регионалния исторически музей във Велико Търново са сабята и ножа на Филип Тотю, както и още 28 оръжия на незнайни собственици, от този период. „За тях знаем, че са от село Мусина. Те са изработени непосредствено в навечерието на Априлското въстание, и по-скоро при формирането на четата на Бачо Киро и Поп Харитон. Наковалнята, на която са изковани, също е в експозицията.

Те са груби и грозни, но са били полезни за въстаниците. Четата се отбранява 9 дена в Дряновския манастир с тези оръжия“, допълни Иван Църов. По думите му притежанието на оръжие е било забранено, както в турската империя, така и в Следосвобожденска България, но не е имало българин без оръжие. „То е било скътано, увито в намазнени парцали, и заровено в двора. Пушките обикновено са държали зад комините, на таваните по къщите, или в плевниците. Оръжието се е намирало на места, където да е под ръка и същевременно да е скрито. Когато един мъж има оръжие, той се чувства уверен в себе си. Така той може да защитава, както своята чест, така и честа на близките си. С една дума това е атрибут, който винаги е стоял на една ръка разстояние от българина“, посочи Иван Църов. Той допълни, че изложбата „Сабите на войводите” е посветена на 180 години от рождението на Васил Левски и на 150 години от битката, която води четата на воеводата Филип Тотю край павликенското село Върбовка.

Директорът на Музея припомни, че именно тази битка поставя началото на стратегията на Георги Раковски – освобождението на България чрез четническо движение. Изложбата ще бъде открита на 2 юни – Деня на Ботев, в 17.30 часа и ще бъде закрита на 18 юли, когато отбелязваме рождението на Левски, отново в 17.30 часа.

#антики #революционери #музей #експонати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"