България няма да закрива посолствата си в Тунис, Мексико и Узбекистан

България няма да закрива посолствата си в Тунис, Мексико и Узбекистан
Правителството се отказа от предложението на външния министър Николай Младенов, който искаше да затвори българските мисии, за да спести средства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството се отказа от първоначалното си намерение да закрие българските посолства в Тунис, Мексико и Узбекистан и реши те да продължат дейността си.

Предложението за закриване на българските мисии беше направено от министъра на външните работи Николай Младенов, с цел да се спестят средства на неговото ведомство.

Идеята му обаче да прекрати дейността на посолството в Мексико бе остро критикувана неофициално от дипломати и експерти.

Според правителството сега актуалната концепция за българското дипломатическо присъствие в Латинска Америка предвижда посолството в Мексико да функционира като регионално посолство по отношение на Централна Америка и Карибския басейн, предаде „Медиапул".

Отказът да се закрие посолството в Тунис пък се мотивира с активизиране на политическите контакти на високо ниво след промените. Вероятно се визира посещението на премиера Бойко Борисов и бизнес делегация в страната по-рано тази година.

Представителите на бизнеса тогава открито се оплакаха, че не е имало интерес към тях от страна на домакините.

Според Министерски съвет през последната година търговско-икономическите отношения се развиват възходящо. Двустранният стокообмен през 2011 г. се е увеличил двойно спрямо 2010 г. и е с много голямо положително салдо за България. Никакви конкретни данни обаче не са обявени.

„По линия на научно-техническото сътрудничество в Тунис от години работят български лекари и преподаватели, които заедно със семействата си наброяват около 130 души. Необходимо е държавата да продължи да се грижи за защитата на техните интереси. Няколко десетки български гражданки са сключили смесени бракове, главно в столицата. Посолството обезпечава визовото обслужване за семействата от тези смесени бракове, които ежегодно посещават България", посочват от Министерски съвет.

Активизирането на икономическите връзки е водещ мотив по отношение на посолството в Узбекистан.

През 2011 г. на узбекския пазар навлезе българската компания „Приста ойл холдинг".

От началото на 2010 г. българската транспортна фирма „Сомат" АД работи активно в Узбекистан, като разкри собствен автомобилен транспортен терминал в град Термез.

#Тунис #Мексико #Узбекистан #посолства #България #Николай Младенов #министър на външните работи #Латинска Америка #Централна Америка #Карибския басейн #премиер #Бойко Борисов #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »