Пребиха фелдшер в Спешна помощ, докато спасява човешки живот

Пребиха фелдшер в Спешна помощ, докато спасява човешки живот
YouTube
A A+ A++ A

Медицинският фелдшер Георги Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ в дуловската болница е бил пребит от роднина на починал пациент. Близки на 46-годишен мъж от дуловското село Поройно го докарали в тежко състояние, с болки в гърдите и високо кръвно налягане. Изследванията показали и висока кръвна захар, а електрокардиограмата допълнила картината за тежък миокарден инфаркт. Фелдшерът, който в момента бил сам на смяна започнал спешни действия за стабилизиране на пациента, като посъветвал роднините му да потърсят кардиолог. В същото време болният колабирал, Георгиев предприел реанимационни действия, продължили 40-50 минути, по време на които бил нападнат от роднина на пациента и получил удари в лицето, предаде iNews.bg.

Въпреки кървящите си рани медикът продължил усилията си да спаси мъжа, но не успял. Развилнелият се Г.А., както съобщи пресцентърът на полицията, потрошил и оборудване в шоковата зала. След намесата на повиканите полицейски служители ситуацията била овладяна, а по случая било образувано досъдебно производство, но само за нанесените материални щети на здравното заведение.

Според Георги Георгиев в условията, в които е бил в нощта, той положил максимални усилия за спасяване на пациента с оглед на апаратурата и медикаментите, с които разполагал. Медикът поднесе искрените си съболезнования на роднините на починалия и заяви, че всеки по своему реагира на подобни преживявания, коментирайки действията на нападателите си.

Колеги на пострадалия фелдшер коментираха, че положението в Бързата помощ в Дулово вече е на предела на възможностите им. Физическите разправи не са чести, но психическият тормоз е ежедневие, заяви завеждащият Бърза помощ д-р Елена Янкова. Самата тя била жертва на подобно нападение през 2012 г. Според нея в нощта на инцидента в шоковата зала на центъра са влезли и около 20 близки на пациента.

Колективът от около 25 души заплаши с обща оставка, ако отговорните фактори не вземат адекватни спешни мерки. В медицинското звено няма паник бутони, охрана или камери. Всеки ден дежурните смени отиват със страх на работа.

Единствената линейка в община Дулово обслужва 28 села в общината с над 28 000 души население, а самата болница е в тежко финансово състояние, няма Спешно отделение и кардиолог. Много често пациентите се карат до Спешното отделение на болницата в Силистра, което отнема човешки ресурс и време и Дулово остава с един дежурен в Бърза помощ, както станало и във фаталната нощ в събота.

Ако не се вземат спешни мерки подобни инциденти ще ескалират, предрече фелдшер Георги Георгиев. Не може хората, които са на първа линия в спасяването на човешки животи да бъдат малтретирани и унижавани години наред. Повечето от работещите в дуловската Бърза помощ са на пенсионна възраст и няма кой да ги смени. Сред тях е и бащата на бившия здравен министър Десислава Атанасова.

Вчера най-младият доктор от екипа, който работи едва от 7 месеца в болницата - д-р Зайде Нихат, застъпи в първата си самостоятелна смяна. Колегите й пожелаха успех и "безаварийна" работа.

#Георги Георгиев #фелдшер #побой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »